Güncel

SEKA 100’üncü yılda yeniden yaşatılıyor!

İzmit Belediyesi, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında; kent hafızasında derin izler bırakan Seka Kâğıt Fabrikasının anılarını ve ruhunu yeniden yaşatmak üzere Sekalılar Lokalini hizmete açtı

Cumhuriyet tarihinin ilk kağıt fabrikası

SEKA 100’üncü yılda yeniden yaşatılıyor!

 

İzmit Belediyesi, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında; kent hafızasında derin izler bırakan Seka Kâğıt Fabrikasının anılarını ve ruhunu yeniden yaşatmak üzere Sekalılar Lokalini hizmete açtı

 

Kentin değerlerine sahip çıkmak üzere ‘İzmit unutmaz’ vizyonu ile çalışmalarını yürüten İzmit Belediyesi, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Sekalılar Lokali’nin açılışını gerçekleştirdi. Cumhuriyet tarihinde temeli ilk atılan fabrikalardan olan ve kent hafızasında derin izler bırakan SEKA’nın anıları, yaşanmışlıkları ve ruhunu yaşatacak olan Sekalılar Lokali SEKA emeklilerine ve tüm vatandaşlara hizmet sunacak.

SEKA 100’üncü yılda yeniden yaşatılıyor!
SEKA 100’üncü yılda yeniden yaşatılıyor!

YOĞUN KATILIM

19

Cumhuriyetimizin 100’üncü yaşında hizmete açılan Sekalılar Lokali’nin açılış programına İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, İKM Başkanı Murat Öztürk, Kocaeli Sekalılar Derneği Başkanı Münir Savaşlıoğlu, İzmit Sekalılar Derneği Başkanı Erdoğan Külah, SEKA Çocuk Dostları Derneği Başkanı Nuray Saral, Seka emeklileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

20

 

21

HÜRRİYET, “BÖYLESİNE ANLAMLI BİR GÜNDE”

Programda konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Böylesine anlamlı bir günde hayatımızda bir kere yaşayacağımız Cumhuriyetimizin 100’üncü yaşında çok güzel bir başlangıca imza atıyoruz. Özellikle bugünü seçtik. Çünkü Seka bu kentte Cumhuriyet döneminde temelleri ilk atılan kâğıt fabrikalarından. Bu anlamlı günde SEKA’nın adını, hatıralarını, maneviyatını yaşatacak Sekalılar Lokalinin açılışını gerçekleştiriyoruz.

 

“ÜRETİLEN KAĞITLARA UMUT İŞLENDİ”

Bugün burada, hafızalarımızın derinliklerine kazınan, kalbimizin en müstesna köşesinde yer edinmiş bir mirası, bir hatırayı, bir sevdayı yeniden canlandırmak için toplandık. SEKA, sadece bir fabrika değil, aynı zamanda bu şehrin nabzı, gülüşü, gözyaşı ve en önemlisi de alın teriydi. Ebedi ve Tek Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri görüşlülüğü, Mehmet Ali Kağıtçı’nın vizyonu, İsmet İnönü’nün inancı ile atılan temeller üzerine inşa edilen bu değerli kurum, bu kentte sadece kâğıt üretmedi, üretilen kâğıda umut da işledi, hayaller de kattı.

 

“SEKA’NIN İZLERİNİ TAŞIYORUZ”

İzmitli Sekalılar daha iyi bilir, kiminiz çocukluğunda fabrikanın kreşinde ilk şarkılarını söyledi;

kiminiz gençliğinde, işçi olarak ilk maaşını bu fabrikada aldı. SEKA, ilk aşkların, ilk başarıların, hüzünlerin ve mutlulukların şahidi oldu. Her köşesi bir başka hatıra, her duvarında farklı bir hikâye barındırıyordu. Ve düşünün, bu şehirde, evinde ya da yakın çevresinde SEKA’nın dokunmadığı bir hayat, bir aile bulamazsınız. SEKA’nın izlerini taşıyoruz.

 

“SEKA BU TOPRAKLARIN TARİHİYDİ”

SEKA, bu toprakların tarihiydi, ortak paydasıydı. Fabrika düdüklerinin sesi, çocukların geleceğine dair umutların melodisiydi. SEKA spor kulübünde atılan her gol, tüm şehrin gururuydu. Belki de en önemlisi, Türkiye’nin ilk kadın kürek takımının cesaret ve azmi, burada, SEKA’nın kalbinde atıyordu.

 

“BİR SEVDANIN TARİHİNİ SAVUNDULAR”

Kentimizin değeri, Gazeteci Yazar Naci Girginsoy’un Seka Postası’ndan bir başka güzel okunuyordu İzmit. Ancak zaman, ne yazık ki bazı şeyleri değiştirdi.  Ve bir anda ters yönden esen rüzgarlar, SEKA’nın temellerini sarstı. 1998’de özelleştirme kararı, fabrikanın ruhunda derin bir çatlak oluşturdu. Ve o kara gün geldiğinde, fabrikanın koca yürekli çalışanları, 51 gün boyunca kapılarına kilit vurarak, sadece bir iş yerini değil, aynı zamanda bir hayat tarzını, bir sevdanın tarihini savundular.

 

“GÖNLÜMÜZDEKİ YERİ KAYBOLMAYACAK”

Seka’nın direnişi, belki resmi olarak 10 Mart 2005’te sona erdi, ama SEKA her birimizin kalbinde asla bitmedi. Çünkü SEKA, beton duvarların, makinelerin ötesinde, birlikte geçirilen yılların, biriktirilen anıların adı oldu. Kapılarına kilit vurulsa da, SEKA’nın ruhu, değerleri, hiçbir şey kaybetmedi. Çünkü SEKA demek, hüzünlerimizle, sevinçlerimizle, başarılarımızla örülmüş bir İzmit demek. Ve İzmit demek, gönlümüzdeki yeri hiçbir zaman kaybolmayacak SEKA demek.

 

“BU DAYANIŞMA HİÇ YOK OLMASIN”

Bu nedenle bugün buradayız; SEKA’nın anısını yaşatmak, ona sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmak için. Çünkü bizler biliyoruz ki, SEKA sadece geçmişimizin bir parçası değil, aynı zamanda geleceğimizin de teminatı olan bir anlayışın ürünü. Hepinize, bu anlamlı günde aramızda olduğunuz için teşekkürü bir borç bilirim. Aslında burası bir hizmet alanı. SEKA dostlarımıza ve tüm İzmitlilerimize hizmet verecek bir sosyal tesis olacak. Fakat bunun yanı sıra sanatın, kültürün, anıların, hatıraların yaşatılacağı bir etkinlik alanı haline getirmiş olacağız. SEKA ruhunu yaşatmak adına var gücümüzle bu alanı derneklerimizle birlikte aktif bir şekilde kullanacağız. İstiyoruz ki bu ruh, bu sahiplenme ve dayanışma hiç yok olmasın.

 

“COŞKUYLA KUTLAMAK BİZİM HAKKIMIZ”

Gönül ister ki fabrikalar hiç kapanmasın. Fakat kapamış olsa da o ruhu bitirdiğinizde kültürü de bitiyor. Kültür bittiğinde kentlilik bilinci de bitiyor. Sonra da kentler yok olmaya yüz tutuyor. Tam da 100’üncü yılda değerlerimize daha fazla sahip çıkmaya, korumaya ihtiyacımız var. Muhteşem bir gün yaşıyoruz. Doyasıya kutlayalım. Bu Cumhuriyet Türk halkının, çoluk çocuk büyük herkesin. Coşkuyla kutlamak bizim hakkımız.

 

“İLKLERİN VE MÜJDELERİN ŞEHRİ”

Sizlerden bir ricam var. Bizler bu kente, kentin tarihine sahip çıkmak zorundayız. Cumhuriyete sahip çıkmanın ne kadar gerekli olduğunu anlatmamız gerekiyor. Gelecek kuşaklara, torunlarımıza anlatmak boynumuzun borcu. Cumhuriyetin ne ifade ettiğini unutmayalım, unutturmayalım. Aksi halde Cumhuriyet yara alıyor. Seka gibi, şeker fabrikaları gibi. Bu kent ilklerin ve müjdelerin kenti. Fakat çoğu İzmitli bunlardan bihaber. Bu yüzden de anlamını yitiriyor, değersizleşiyor bazı şeyler. Cumhuriyet ilan edilmeden 9 ay önce Atamızın ilk ve tek basın toplantısı yaptığı Kasr-ı Hümayun’da Cumhuriyetle yönetileceğimiz bu kentten müjdelendi. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı daha 11 yıl önce ilk defa o toplantıda Atamız bizzat müjdeledi.

 

“DEĞERLERİMİZ YOK EDİLİYOR”

Kasr-ı Hümayun’da yapıldı o toplantı. Çok önemlidir, kıymetini veren de Atamızın gerçekleştirdiği basın toplantısıdır.  O haklar sayesinde bugün bu kürsüde konuşma hakkına sahip bir Cumhuriyet kadını, seçilmiş bir belediye başkanı var. Cumhuriyet sayesinde Türkiye’nin serbest seçimle seçilmiş Leyla Atakan’ı yetiştiren bir kenttir İzmit. 43 günde Kocaeli Fuarı’nı bu kente kazandırmıştır. Peki Kocaeli Fuarına ne kadar sahip çıkıyoruz? Değiştiriyoruz yalanlarıyla başkalaştırılıyor, değersizleştiriliyor, yaşanmışlıklar gidiyor.

 

“TARİHİ ATATÜRK ANITI YALNIZLAŞTIRILIYOR”

Dün ve bugün Kent Meydanı’nda tören yapıldı. Tören alanını değiştiriyoruz diyerek tarihi Atatürk Anıtı’nı yalnızlaştırıyorlar. Atamızın sağlığında inşa edilmiş, Cumhuriyetin öncü heykeltıraşlarından Nijat Sirel’in inşa ettiği; Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir dediği o güzel fotoğrafın simgelendiği bir elinin batıyı işaret ettiği yüzünün Körfez’e döndüğü o muhteşem anıt heykel, Atamızın açılışına şahit olduğu anıt heykel tören alanıyken bir anda Kent Meydanına apar topar anıt yaparak tören alanına çevirdiler. O anıtın orada yalnız bırakılması beni çok üzüyor. Gerçekten niyet tören alanı yapmak ise zamanında Valilik önünde bulunan anıt nerede? O anıtı koysalardı.

 

“NİYET HALİS OLSAYDI SEKA KAPATILMAZDI”

O karakter, o deha, o muhteşem adam Atatürk; tüm dünyaya örnek olan, kimsenin cesaret edemediği hedefleri göstermiş ve başarmış. Biz onun sayesinde bugün Gazze gibi değiliz. O muhteşem adama o anıt yakışıyor mu? Fakat kimsenin sesi çıkmıyor. Karar verildi, kimseye sorulmadı. Bu kadar kıymetli bir anıt varken neden? Düne kadar yüzüne bakmadıkları beton alanı apar topar tören alanına çeviriyorlar. Niyet halis olsaydı SEKA Kağıt Fabrikası kapatılmazdı, Kocaeli Fuarı yıkılmazdı.

 

“BU KENTE SAHİP ÇIKMAK BOYNUMUZUN BORCU”

Halkevine sahip çıkmasaydık birilerinin AVM yapmak için gözü vardı. Kaç yıl sonra restore ediliyor. Allah rızası için bu kentim kimliğine, anılarına, hatıralarına, değerlerine sahip çıkın. Bu kent Atatürk’ün en sevdiği kentlerden biri. Bizim bu kente sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Aksi halde işte fabrika kapanır biz burada anısı yaşatmaya çalışırız. Dayanışma her şeyi aşar. Birlikten güç doğar sözü boşuna söylenmedi. SEKA’nın ruhunu yaşatmaya çalışırken bunu da unutmayalım lütfen.

 

“100’ÜNCÜ YILIMIZ KUTLU OLSUN”

Konuşmama son verirken modern Türkiye’nin temellerinin atılmasında büyük rol oynayan ve Cumhuriyeti bize armağan eden Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşları, aziz şehitlerimizin ruhları şad olsun. Hepsini saygıyla, minnetle ve çok büyük özlemle anıyorum. Cumhuriyetimizin 100’üncü yaşı kutlu olsun. Daha nice 100 yıllar, 200 yıllar, 300 yıllar olsun. Aynı zamanda Mehmet Ali Kağıtçı’yı, Şakir Balkı’yı, Naci Girginsoy’u, yitirdiğimiz tüm Sekalıları rahmet ve minnetle anıyor, şu an hayatta olan tüm Sekalılara ise aileleriyle birlikte sıhhatler diliyorum. Bir kez daha SEKA’nın hatırasını saygıyla ve özlemle anıyor, gelecek güzel günlere olan inancımı tüm kalbimle paylaşıyorum.

 

SAVAŞLIOĞLU, “SEKALILIK BİLİNCİMİZLE ÇALIŞACAĞIZ”

Kocaeli Sekalılar Derneği Başkanı Münir Savaşlıoğlu, “SEKA’mızın kapanması nedeniyle bir üretim yapma imkânımız kalmamıştır. Ancak lokalimizde yapacağımız çalışmalarla, etkinliklerle geçmişten edindiğimiz kazanımlarımız, bilgi ve tecrübelerimizle Sekalılık bilincimizle sergiler açarak, seminerler, şiir, resim, karikatür, hikâye yarışmaları düzenleyerek şehrimizin eğitim, sanat, kültürel ve sosyal yapısına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını hep birlikte coşkuyla kutluyoruz. Atatürk’ün bize emaneti olan Cumhuriyet’e devrim ilke ve inkılaplarına değerlerine bizlere kazandırdıklarına her zamankinde daha fazla sahip çıkacağız.

 

“YAŞASIN CUMHURİYET”

Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Sekalılar Lokalini bizlere kazandıran İzmit Belediye Başkanımız Fatma Kaplan Hürriyet, meclis üyeleri ve İzmit Belediye çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere fabrikamızın kurucusu Mehmet Ali Kağıtçı ve bu sektörde hizmeti geçmiş ebediyete intikal eden büyüklerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Yaşasın Cumhuriyet.

 

KÜLAH, “BİZLERE JEST YAPAN BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

İzmit Sekalılar Derneği Başkanı Erdoğan Külah, “Öncelikle sizlerin ve milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı candan kutlarım. Vatan, millet ve bayrak uğrunda canlarını hiç düşünmeden feda eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi şükran, minnet ve saygıyla anıyorum. Kocaeli’de derin bir iz bırakan SEKA’nın isminin yaşatılması için Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl dönümünde bizlere jest yaparak Sekalılar Lokalini açan İzmit Belediye Başkanımız ve ekibine çok teşekkür ediyorum.

 

“BAŞBAKAN İSMET İNÖNÜ TARAFINDA AÇILDI”

SEKA İzmit işletmesinin temeli üstat Mehmet Ali Kağıtçı kuruculuğunda dönemin başbakanı İsmet İnönü tarafından 14 Ağustos 1934 tarihinde atılmış ve Cumhuriyetimizin ilk milli kağıdı 18 Nisan 1936’da çıkarılmıştır. 6 Kasım 1936 tarihinde iktisat nazırı Celal Bayar ve Başbakan İsmet İnönü tarafından açılmıştır. Kağıt fabrikamızın açılışıyla kentimizin dinamiği değişmiş, sosyal ve kültürel yapısıyla kentimiz ve ülke ekonomisine katkı sağlamıştır. Daha sonra kurulan Kağıtspor Kulübü de kentimize ayrı bir değer kazandırarak çeşitli spor dallarında azımsanmayacak başarılara imza atmıştır.

 

“SEKA BİR OKULDUR”

Kağıt fabrikamız SEKA kampı, sosyal tesisleri, bandosu, itfaiyesi, kreşi ve sinemasıyla İzmit halkının vazgeçilmezi olmuştur. Bugün İzmit’in hatta kentimizin bir hanesi rastgele girdiğinizde SEKA dediğiniz anda ev sahibi hemen ben, babam ve birçok akrabam şu tarihlerde SEKA’da çalışmıştır der. Öğrencilerin staj yapmak için kurum bulmakta zorlandığı şu günlerde ben SEKA’da stajımı yapmıştım der. Bugün Türkiye’de Sekalı teknik ekibin veya kağıt fabrikası personelinin elinin değmediği hiçbir fabrikası yok sayılır. SEKA bir okuldur. SEKA bizlere vatan ve millet sevgisini, yetim ve kul hakkını kollamayı, dürüstlüğü, çalışma disiplinin, abiliği, kardeşliği, sevgiyi, saygıyı ve hepsinden önemlisi bugün dünya üzerinde eksik kalan insanlığı öğretmiştir. Kuruluşunda emeği geçen gelişimine katkı sağlayan tüm büyüklerimi şükran, minnet ve saygıyla anıyorum.

 

“HAYIRLI VE UĞURLU OLSUN”

Sayın Belediye Başkanımız bir büyük sanayi devi olan SEKA ve Sekalıyı unutmamış, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Sekalıyı onurlandırarak böyle güzel bir tesisi halkımıza sunmuştur. Bizler için büyük önemi olan tarihi günde yardımlarını esirgemeyen ve böyle bir tesisi kullanımımıza aşan İzmit Belediye Başkanımız Sayın Fatma Kaplan Hürriyet ve ekibine teşekkür ediyorum. Sekalılar lokalimiz hayırlı ve uğurlu olsun.

 

SARAL, “HEPİMİZ ÇOK MUTLUYUZ”

SEKA Çocuk Dostları Derneği Başkanı Nuray Saral, “Bu özel ve güzel günde birlikte olduğumuz için çok mutluyum. Müjdeler var yurdumun toprağına taşına. Çünkü 100’üncü yılı kutluyoruz bugün. Hepimiz çok mutluyuz. Dana nice 100 yıllara, 1000 yıllara. Bu vesileyle Başkomutanımız dünya lideri büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü, silah arkadaşlarını ve tüm kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun.

 

“YAŞASIN CUMHURİYET”

SEKA varlığında tüm milli bayramlarında birçok sosyalliğe imza atmıştır. Bu bakımdan bugünün 29 Ekim’e rastlanmasında büyük bir özen ve önem vardır. Bugün SEKA Çocuk Dostları Derneğimiz ve diğer derneklerin burada bir yeri olmasından dolayı çok mutluyuz. İzmit Belediye Başkanımız Fatma Kaplan Hürriyet ve emek veren tüm arkadaşlara teşekkürlerimizi sunuyorum. SEKA varlığında da birçok sosyal işlere imza atmıştır. Bizler bu kurumun içerisinde yer almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yaşasın Cumhuriyet” ifadelerini kullandı.

 

İlgili Makaleler