Sigorta

Seyahat sigortaları hakkında bilinmeyenler

23 yıllık uzmanlığıyla Türkiye’nin en güvenilen dijital sigortacılık platformu Sigortam.net, Seyahat Sigortası yaptırırken dikkatli olmak gerektiÄŸini hatırlatıyor. Seyahat Sigortaları hem yurt içi hem de yurt dışı seyahatler için yapılabiliyor ama özellikle yurt dışı seyahatlerde bu sigorta türünün önemi katlanıyor. 

Vize isteyen tüm ülkelerde, Seyahat Sigortası vize baÅŸvurusunda zorunlu belgeler arasında yer alıyor. DiÄŸer yandan bu zorunluluÄŸun ötesinde, Seyahat Sigortası, aslında sanıldığından çok daha kapsamlı bir sigorta türü olarak görülüyor. Farklı sorunlara karşı güvence altında seyahat etmek isteyenler için kurgulanan poliçeler, saÄŸlık sorunlarında tedavi imkanının yanı sıra bagaj kaybı veya seyahatin iptali gibi beklenmedik durumlarda ortaya çıkabilecek çok çeÅŸitli masrafları da karşılıyor ve seyahat sürecini kolaylaÅŸtıran çözümler saÄŸlıyor.

Seyahat SaÄŸlık Sigortası nedir? 

Seyahat esnasında aniden ortaya çıkabilecek saÄŸlık sorunlarında tıbbi hizmet almayı temin eden bir sigorta türü olan Seyahat SaÄŸlık Sigortası, hem yurt içi hem de yurt dışı seyahatler için tercih edilebiliyor. Tıbbi tedavi harcamalarının yanı sıra kayıp bagaj veya seyahat iptali gibi beklenmedik durumları da kapsayan bu poliçe, seyahati güvence altına alarak sorunsuz yaÅŸanmasına yardımcı oluyor. Teminat koÅŸulları sigorta ürünlerine göre deÄŸiÅŸiklik gösterdiÄŸinden, ihtiyaca uygun bir poliçe seçmek önem taşıyor.

Ä°ÅŸ ya da turizm amaçlı yurt dışına çıkacaklar dikkat! 

Yurt dışı seyahatini iÅŸ ya da turizm amaçlı olarak planlayanlar için uygun olan sigorta ürünü, Yurt Dışı Seyahat SaÄŸlık Sigortası olarak görülüyor. Vize baÅŸvurusunda istenen belgeler arasında yer alan bu poliçe ile sigorta kapsamında bulunan ve seyahat sırasında meydana gelen; ani rahatsızlık, hastalık, yaralanma durumunda 30 bin euro limite kadar hastane, ameliyat, tedavi masrafları ve doktorun yazdığı ilaç masrafları sigorta kapsamında karşılanabiliyor.

 Vize iÅŸlemleri için sigorta yaptırılacaksa, istenen vize süresine uygun süre zarfında sigortalı olunması öneriliyor. Birden fazla ülkeye peÅŸpeÅŸe seyahat edilecekse de bu ülkelerin tamamını kapsayan sigortalar tercih edilmesi ve sürelerin de buna uygun olarak ayarlanması büyük önem taşıyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; Schengen Bölgesi içerisinde kalan ülkelerde “Schengen Seyahat SaÄŸlık Sigortasının, diÄŸer ülkelerde ise “Genel Yurt Dışı Seyahat SaÄŸlık Sigortası” veya doÄŸrudan ülkenin adı geçen bir sigorta poliçesinin seçilmesi olarak öne çıkıyor.

19

20

EÄŸitim amaçlı yurt dışına çıkacaklar için doÄŸru ürün: ÖÄŸrenci Seyahat SaÄŸlık Sigortası,

21

Seyahatin gerekçesi yurt dışına eÄŸitim amaçlı programlarla gitmekse, bu durumda seçilecek seyahat sigortasının türü EÄŸitim Seyahat SaÄŸlık Sigortası, bir baÅŸka adıyla ÖÄŸrenci Seyahat SaÄŸlık Sigortası olıuyor. Bu sigorta türü, Yurt dışı Seyahat SaÄŸlık Sigortası’ndan farklı; sadece eÄŸitim için vize alanları veya gittikleri ülkede eÄŸitim nedeniyle bulunanları kapsıyor.

ÖÄŸrenim süresince yaÅŸanabilecek kaza ya da beklenmeyen hastalık durumlarında hastane masraflarını, poliçedeki limitler dahilinde EÄŸitim Seyahat SaÄŸlık Sigortası karşılıyor. Bu sigortanın geçerlilik süresi, 3 ay, 6 ay ya da 1 sene gibi öÄŸrenim süresiyle paralel olarak yaptırılabiliyor. EÄŸitim Seyahat SaÄŸlık Sigortası, vize isteyen ülkelerin zorunlu tuttuÄŸu belgeler içerisinde yer alıyor. Bu nedenle Erasmus ya da baÅŸka eÄŸitim programları ile vize kapsamındaki ülkelere gidecek öÄŸrencilerin, baÅŸvuru öncesinde sigortalarını yaptırmaları gerekiyor.

Asistans hizmetlerinin kapsamı, seyahat sigortası seçimi için önemli bir kriter

Seyahat sigortası, genel olarak seyahat esnasında meydana gelebilecek kaza veya ani saÄŸlık sorunu durumlarında alınan tıbbi hizmeti ve taburcu olduktan sonra dönüÅŸ masraflarını karşılasa da sunduÄŸu faydalar bununla sınırlı kalmıyor. Kapkaç ve pandemi teminatları da poliçeye ekletilebilen teminatlar arasında yer alıyor. Bunun yanında asistans hizmetlerinin kapsamı, seyahat sigortası seçimi için önemli bir kriter olarak öne çıkıyor. Poliçeyi belirlerken, seyahat iptalinden uçuÅŸ kaçırmaya, bagaj gecikmesinden erken dönüÅŸ masraflarına ve hukuki danışmanlığa kadar çok geniÅŸ bir yelpazede sunulan asistans hizmetleri de büyük bir rol oynuyor.

92 gün kuralı unutulmamalı

Yurt Dışı Seyahat SaÄŸlık Sigortası, 92 günlük bir geçerlilik süresine sahip özel bir poliçe türü olarak dikkat çekiyor. Türkiye'ye dönüÅŸ yapmadan en fazla 92 gün boyunca bu sigorta türünden faydalanılabiliyor. Süre sona erdiÄŸinde ise sigorta da bitmiÅŸ oluyor. EÄŸer daha uzun süreli yurt dışı seyahat planı varsa, 92 günlük süre içerisinde ülkeye dönüÅŸ yaptıktan sonra yeni bir seyahat saÄŸlık sigortası yaptırabiliyor veya  tüm yıl geçerli olan saÄŸlık sigortası seçenekleri deÄŸerlendirilebiliyor.

Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler