Gündem

Tepki alımları

Geçen haftanın son işlem gününde, Fed kararı sonrası borsalarda yaşana değer kayıplarının ardından hafif de olsa tepki alımları hakimdi. Fed sonrasında oynaklık artarken, İngiltere ve İsviçre Merkez Bankalarının da faiz artırımına gitmeleri küresel büyümeye yönelik endişelerin ön plana çıkmasına neden olmuştu. ABD piyasalarının kapalı olduğu haftanın ilk işlem gününde ise piyasalar yön bulmakta zorlanıyor. ABD vadeliler hafif artıda seyrederken, Asya piyasalarında büyüme endişeleriyle birlikte satışlar hakim. Büyüme endişeleri aynı zamanda emtialar da satış balkısına neden olmuş durumda.  Brent petrolde geri çekilme kaydedilirken, demir cevherinde de değer kaybı söz konusu. Yurtiçi tarafta ise Küresel piyasalardaki satış baskısının azalmasının ardından haftanın son işlem günü BİST100 endeksi güçlü tepki alımlarıyla, özellikle bankacılık endeksi öncülüğünde, %1,93 oranında artış kaydetti. Haftanın ilk işlem gününe ise BİST100 endeksi yataya yakın bir görüntüyle başlayabilir. Ancak, kırılgan ortam nedeniyle gün içinde endeks yön bulmakta zorlanabilir.


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 

     

19

MAKROEKONOMÄ°

20

   

21

Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcılar, yıl sonu enflasyon beklentilerini yükseltmeye devam etti, orta vadeli enflasyon beklentilerini de 2013 yılından bu yana en yüksek seviyeye çektiler. Yıl sonu büyüme tahmini son iki aydır iyileÅŸtirilmeye devam edilmekte. Özellikle enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeler nedeniyle cari açık tahmininde mayıs ayı anketinde sert yukarı yönlü revizeler gözlenmiÅŸti, bu ayki ankette ise yukarı yünlü revizelerin daha sınırlı olduÄŸu görülüyor. Bu haftaki PPK toplantısında politika faizinin sabit bırakılması bekleniyor ve ayrıca politika faizinde önümüzdeki 12 aylık dönem içerisinde bir deÄŸiÅŸim beklenmiyor. Gelecek 24 ay içerisinde ise bir önceki anketteki 400 baz puan civarındaki faiz artış beklentisinin 580 baz puan civarında bir faiz artışına çıkarıldığı görülmekte. Mayıs ayı anketinde 17,57 seviyelerinde olan yıl sonu kur beklentisi bu ay itibarıyla 18,89 seviyesine çekilmiÅŸ.

  • Katılımcılar, bu yıl sonu TÃœFE beklentisini bu ay 6,67 puanlık artışla %57,92’den %64,59’a yükseltti. Anketin detaylarına baktığımızda bu yıl sonunda en düşük TÃœFE beklentisi %45,1, en yüksek TÃœFE beklentisi ise %83,63 seviyesinde. TÜİK verilerine göre mayıs ayında TÃœFE, aylık %2,98 arttı, yıllık bazda %69,97’den %73,5’e yükseldi.
  • Piyasa katılımcılarının aylık enflasyon beklentisine baktığımızda; haziranda %3,77 artış sonrası temmuzda %2,98 ve aÄŸustosta ise %2,54 artış öngörülmekte. Neticede anket katılımcıları yıllık enflasyonun haziran ayında %76,61, temmuzda %78,65 ve aÄŸustosta %81,16’ya yükselmesini bekliyor. Dolayısıyla beklentiler TÃœFE’deki yükseliÅŸin yaz aylarında da sürebileceÄŸi yönünde devam etmekte.
  • Haziran ayında kur beklentilerinde belirgin yukarı yönlü revizeler gözlenmekte. Özellikle, Rusya ve Ukrayna kaynaklı devam eden jeopolitik riskler, baÅŸta Fed olmak üzere geliÅŸmiÅŸ ülke merkez bankalarının parasal sıkılaÅŸtırma adımlarını hızlandırma yönündeki duruÅŸlarının etkisiyle GOÃœ para birimleri baskı altında. Haziran ayı anketinde son dönemdeki küresel ölçekte faizlerin artması ve son dönemdeki kurdaki artışın etkisiyle yıl sonu USD/TL kuru beklentisi 17,57’den 18,89’a revize edilmiÅŸ. Ayrıca 12 ay sonrası USD/TL kuru beklentisinin de 18,47’den 20,70 seviyesine revize edildiÄŸi gözlenmekte.
  • Bu yıl sonu için büyüme beklentisi ise %3,33’ten %3,47’ye yukarı yönlü revize edilmiÅŸ, böylece son iki aydır büyüme beklentisinde yukarı yönlü revize devam etmekte. Gelecek yıla iliÅŸkin büyüme beklentisi ise %3,96’dan %3,8’e aÅŸağı yönlü revize edilmiÅŸ. Nitekim önceki hafta Dünya Bankası, Türkiye için 2022 yılı büyüme tahmini %2’den %2,3’e, OECD %3,3’ten %3,7’ye yukarı yönlü revize etti, geçen hafta Fitch ise, Türkiye için 2022 yılı büyüme tahminini %2,4’ten %4,5’e belirgin yukarı çekti.
  • Bu haftaki PPK toplantısı dahil önümüzdeki 1 yılda piyasa katılımcıları, politika faizinde deÄŸiÅŸim beklemiyor.
  • BaÅŸta enerji ithalatındaki yüksek seviyelerle cari açık beklentilerinde artış sürüyor. Bununla birlikte mayıs ayı anketinde sert yukarı yönlü revizelerin ardından, bu ayki ankette yukarı yünlü revizelerin daha sınırlı kaldığı gözlenmekte. Bu yıl sonu kümülatif cari açık beklentisinde mayıs ayı anketinde 6,9 milyar USD’lik sert yükseliÅŸ gözlenmiÅŸti, bu ayki ankette ise 2,7 milyar USD’lik daha sınırlı yükseliÅŸle 37 milyar USD seviyesinde cari açık beklenmekte. Bu kapsamda piyasa katılımcılarının 37 milyar USD civarındaki cari açık beklentisiyle cari açık/GSYH* oranının, %4,4 seviyesine çıkabileceÄŸi düşünülmekte. (*2022 yılı OVP tahminindeki GSYH tahmini kullanıldı)


Ayrıca Euro Bölgesi’nde mayıs ayına iliÅŸkin nihai TÃœFE, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışla aylık %0,6’dan %0,8’e hızlanırken, yıllık ise %7,4’ten %8,1’e yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaÅŸtı. Yıllık bazda bakıldığında en yüksek fiyat artışları yine enerji ürünleri grubunda (%39,1) gözlendi.

ABD’de sanayi üretimi mayıs ayında beklentilerin altında aylık %0,2 arttı. Kapasite kullanım oranı ise %78,9’dan %79’a yükseldi. Dikkat çekici olarak motorlu taşıtlar ve parçaları üretimi aylık %0,7 artarak imalat sanayi üretimini destekledi. Veri genel olarak sanayi üretiminde bir önceki ayki aylık %1,4 artış sonrası momentum kaybına iÅŸaret etmekte. Geçen hafta da perakende satışlarda aylık bazda daralma gördük. Sanayi üretiminde ve perakende satışlardaki mayıs ayındaki olumsuz görünümün devam etmesi durumunda Fed resesyon endiÅŸelerini de dikkate alarak daha ılımlı faiz artışlarını tercih edebilir.
 
Bu haftanın veri takvimine bakıldığında;

  • ABD tarafında, veri gündemi sakin. Bu hafta Fed kararı sonrası Fed yetkililerinin mesajları önemli olacaktır. Ayrıca Powell’ın çarÅŸamba günü Senato’daki ve perÅŸembe günü Temsilciler Meclisi’ndeki sunumu önemli olacaktır. PerÅŸembe günü haziran ayına iliÅŸkin öncü S&P PMI verileri açıklanacak. Geçen ay imalat ve hizmet PMI’larda düşüş görmemize raÄŸmen geniÅŸleme bölgesindeki seyrini sürdürmüştü. Özellikle bu dönemde Fed’in 75 baz puan faiz artışı sonrası piyasalarca resesyon ihtimali daha yüksek sesle konuÅŸulmaya baÅŸladı. Bu açıdan veriler ekonomik aktivitenin ve beklentilerin seyrine iliÅŸkin ipucu verecektir. Bu hafta konut piyasasına yönelik istatistikler izlenmeye devam edilecek. Bu kapsamda salı günü mayıs ayı ikinci el konut ve cuma günü yeni konut satışları izlenecek.  Daha önce açıklanan konut baÅŸlangıçları ve inÅŸaat izinleri gibi konut piyasasına yönelik istatistikler belirgin düşmüştü. Bu dönemde özellikle Fed’in faiz artırımlarını hızlandırması ile mortgage faizlerinde yükseliÅŸin devam etmesi sonucu kısa ve orta vadede konut piyasası baskı altında kalmaya devam edecektir. PerÅŸembe günü ise 18 Haziran haftasına iliÅŸkin yeni iÅŸsizlik maaşı baÅŸvuruları takip edilecek. 11 Haziran haftasında yeni iÅŸsizlik maaşı baÅŸvuruları düşük seviyelerdeki seyrini sürdürerek istihdam piyasasındaki olumlu seyrin sürdüğüne iÅŸaret etmeye devam etmiÅŸti. Cuma günü ise Michigan Ãœniversitesi haziran ayı nihai tüketici güveni açıklanacak. Haziran ayında öncü verilere göre endeks yüksek seyreden enerji fiyatları ve enflasyonist baskılarla 58,4’ten 50,2’ye gerilemiÅŸ, enflasyonist beklentiler ise yukarı yönlü güncellenmiÅŸti.
  • Avrupa tarafında veri gündeminde ise perÅŸembe günü açıklanacak ekonomik aktiviteye iliÅŸkin ipucu vermesi açısından haziran ayı S&P öncü PMI verileri önemli olacaktır. Mayıs ayında imalat PMI’lar, artan enflasyonist baskılar, yüksek emtia fiyatları ve tedarik zincirindeki sıkıntılara karşın büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürmüştü. Hizmet PMI’lar ise artan enflasyonist baskılar, yüksek emtia fiyatları ve tedarik zincirindeki sıkıntılara karşılık pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasının etkisiyle büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürmüştü. BoE kararı sonrası İngiltere’de çarÅŸamba günü mayıs ayı TÃœFE, cuma günü ise perakende satışlar verisi izlenecek. Nisan ayında yıllık enflasyon %7’den %9’a ulaÅŸmıştı. Beklenti mayıs ayında yıllık enflasyonun sınırlı artması yönünde fakat BoE enflasyonun ekim ayında yıllık %11’in üzerine çıkmasını beklemekte. Ayrıca BoE son toplantısında enflasyona güçlü tepki verebileceÄŸine yönelik sinyal verdi. Bu açıdan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi BoE’nin 50 baz puan faiz artışına zemin hazırlayabilir. Ayrıca Ä°ngiltere’de cuma günü iç talebin seyrine yönelik mayıs ayı perakende satışlar verisi de izlenecek. Beklenti, fiyat artışları ile perakende satışların aylık bazda düşmesi yönünde. Bu hafta beklentilere yönelik istatistikler izlenmeye devam edilecek. Bu kapsamda çarÅŸamba günü Euro Bölgesi haziran öncü tüketici güveni ve cuma günü Almanya’da IFO iÅŸ dünyası endeksi açıklanacak. Euro Bölgesi’nde tüketici güveni mayısta artan enflasyonist baskılarla gerilemeye devam etmiÅŸti. Almanya’da IFO endeksi mayıs ayında yükselmesine raÄŸmen Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz ve tedarik zincirindeki sıkıntılar ile tarihsel ortalamalarının altında seyretmiÅŸti.
  • Ayrıca perÅŸembe günü Norveç Merkez Bankası’nın faiz kararı bulunmakta. Banka önceki toplantısında faizleri %0,75 seviyesinde sabit bırakmıştı. Bu toplantıda ise artan enerji fiyatları, enflasyondaki görünüm ve diÄŸer geliÅŸmiÅŸ ülke merkez bankalarının da faiz artırımları dikkate alındığında faizleri 25 baz puan artırması beklenmekte.

Yurt içi veri gündeminde bugün nisan ayı uluslararası yatırım pozisyonu, tarımsal girdi fiyat endeksi, mayıs ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi ve gelen yabancı ziyaretçi sayısı, çarÅŸamba günü haziran ayı tüketici güven endeksi ve cuma günü ise sektörel ve reel sektör güven endeksleri olacak. PerÅŸembe günü ise TCMB’nin PPK toplantısı bulunmakta.

  • Net uluslararası yatırım pozisyonu yılın ilk çeyreÄŸi itibarıyla geçen yılın sonuna göre 1,3 milyar USD sınırlı azalışla -227,5 milyar USD seviyesine gerilemiÅŸti. Yılın ilk çeyreÄŸinde net uluslararası yatırım pozisyonu açığındaki azalışta, varlıklardaki 7,3 milyar USD’lik azalışa karşın yükümlülüklerdeki 8,6 milyar USD’lik daha fazla azalış etkili olmuÅŸtu.
  • Mart ayına iliÅŸkin tarımsal girdi fiyat endeksi, aylık %15,16 artarken, yıllık ise %80,99’dan %105,70’e yükselmiÅŸti.
  • Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat deÄŸiÅŸimlerini ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi, nisan ayında aylık %7,29’dan %2,61’e gerilerken, yıllık ise %105,82’den %97,11’e gerilemiÅŸti.
  • Nisan ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık %23,8 artış sergilerken, geçtiÄŸimiz seneye göre artan mobilite ile %225,6 oranında güçlü artış sergilemiÅŸti. Yabancılar içerisinde nisanda ilk 5’te yer alan yabancı ziyaretçi sayılarının yıllık bazda deÄŸiÅŸimlerine bakıldığında, Alman, Bulgar, Ä°ngiliz ve Ä°ranlı turistlerde güçlü artışlar gözlenirken, Rus turistlerin ise yıllık %17 azalarak düşüşünü sürdürdüğü görülmüştü. Nisanda Ukrayna ise ilk 5 ülke arasında bulunmamaktaydı ancak Ukrayna kaynaklı ziyaretçi sayısı yıllık %44 azalmıştı. Öncesinde açıklanan mayı  ayı DHMÄ° uçuÅŸ istatistiklerine göre dış hat yolcu sayısında aylık bazda %38,8, yıllık ise %259,3 oranında güçlü artış gözlendi. Bu açıdan gelen yabancı ziyaretçi sayısının mayıs ayında belirgin artması olası.
  • Mayıs ayında mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi aylık %0,4 oranında sınırlı artışla 67,3’ten 67,6’ya yükselmiÅŸti, bununla birlikte, enflasyonist görünümün etkisiyle tarihsel ortalamalarının altında seyretmekte. Arındırılmış verilere göre baktığımızda mayıs ayında hizmet sektörü güven endeksi %6,1 ve perakende ticaret %1,7 artarken, inÅŸaat sektörü güven endeksi %2,2 düşmüştü. Reel kesim güveninde %0,6 düşüş görülürken, arındırılmış kapasite kullanım oranı mayıs ayında %78,1 seviyesinde yatay seyretmiÅŸti fakat tarihsel ortalamalarının üstünde seyrini sürdürmüştü.
  • TCMB, bir önceki toplantısında politika faizini beklentiler doÄŸrultusunda %14 seviyesinde sabit bırakmıştı. Karar metninde nisan ayına göre en önemli deÄŸiÅŸikliklerden biri, Kurul’un, ”güçlendirdiÄŸi makroihtiyati politika setini ilave tedbirlerle kararlılıkla uygulamaya devam edeceÄŸine” dair ifadenin eklenmesi olmuÅŸtu.  Foreks Anketi’ne ve TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre bu toplantıda politika faizinin sabit bırakılması bekleniyor.

 

ŞİRKET HABERLERİ 

DoÄŸuÅŸ Otomotiv (DOAS, Nötr): %33 oranında doÄŸrudan iÅŸtirak payına sahip olduÄŸu TÃœVTURK Güney Taşıt Muayene Ä°stasyonları Yapım ve Ä°ÅŸletim AÅž’nin 25,3mn TL olan ödenmiÅŸ sermayesi, ÅŸirketin 09.06.2022 tarihinde yapılan genel kurulunda alınmış kararla 266mn TL artırılarak 291,2mn TL’ye çıkarılmıştır. Ek olarak, % 33 oranında doÄŸrudan iÅŸtirak payına sahip olduÄŸu TÃœVTURK Kuzey Taşıt Muayene Ä°stasyonları Yapım ve Ä°ÅŸletim AÅž’nin 67,1mn TL olan ödenmiÅŸ sermayesi, ÅŸirketin 09.06.2022 tarihinde yapılan genel kurulunda alınmış kararla 443,1mn TL artırılarak 510,2mn TL’ye çıkarılmıştır. Her iki ÅŸirkette de tamamı iç kaynaklardan karşılanarak gerçekleÅŸtirilen ve ÅŸirketin iÅŸtirak payı oranlarının aynı kaldığı sermaye artırımlarına iliÅŸkin genel kurul kararlarının Ä°stanbul Ticaret Sicili MemurluÄŸunca tescil edildiÄŸi bildirilmiÅŸtir.

Eczacıbaşı Ä°laç (ECILC, Sınırlı Pozitif): İştiraklerin 2021 yılı karlarının dağıtımı neticesinde Eczacıbaşı Holding A.Åž.’den Åžirketin payına düşen 169,6mn TL, Ekom Eczacıbaşı Dış Ticaret A.Åž.’den 8,6 TL ve Eczacıbaşı BiliÅŸim Sanayi ve Ticaret A.Åž.’den 0,3mn TL olmak üzere iÅŸtiraklerimizden toplam 178,5mn TL tutarında temettü geliri elde edilmiÅŸtir. Ä°ÅŸtiraklerden elde edilen kar payları, daha önceki dönemlerde olduÄŸu gibi iÅŸtiraklerden elde edilen temettü geliri olarak 30.06.2022 tarihli kar zarar tablosunda “yatırım faaliyetlerinden elde edilen gelirler” ana kalemi altında muhasebeleÅŸtirilecektir.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): Şirketin baÄŸlı ortaklığı, Progresiva Enerji Yatırımları Tic. A.Åž.;  Ä°stanbul Silivri’de kurulacak olan 250MW  baÄŸlantı gücüne ve 1000 MWh toplam enerji depolama kapasitesine sahip, Lityum-Ä°yon Enerji Depolama Tesisi yatırımı için kullanılmak üzere 16.677,96m2 araziyi 3,8mn TL bedelle, 8.089,79 m2 araziyi 1,8mn TL bedelle ve 5.734,84m2 araziyi 1,3mn TL bedelle satın almıştır.

TAV Havalimanları (TAVHL, Sınırlı Pozitif): Şirketin Kuzey Makedonya’da iÅŸlettiÄŸi Ãœsküp ve Ohrid havalimanlarının Haziran 2030’da sona erecek olan iÅŸletme hakkı süreleri ikiÅŸer yıl uzatılmıştır ve söz konusu havalimanlarının iÅŸletme hakkı bitiÅŸ tarihi Haziran 2032 olarak güncellenmiÅŸtir.

27 Nisan 2022 Tarihli TAV Havalimanları Raporumuz için tıklayınız…

Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): Şirketin bağımsız denetimden geçmemiÅŸ 2022 Mayıs sonu toplam brüt prim üretimi 8 milyar 750 milyon TL ‘ye ulaÅŸarak ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %90 oranında artışla gerçekleÅŸmiÅŸtir.

SEKTÖR HABERLERİ 

TMSF: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nca (TMSF) Aynes Gıda Ticari ve Ä°ktisadi Bütünlüğü ile E Data-R2 Servis Ticari ve Ä°ktisadi Bütünlüğü satışa çıkarıldı. TMSF’nin Resmi Gazete’de iki satış ilanı yer aldı. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

AkiÅŸ GYO (AKSGY): Åžirkete ait Ä°stanbul-Ãœsküdar’da kain ve 3 Bloktan OluÅŸan Betonarme Karkas Bina ve Arsası’ndan müteÅŸekkil 41,4bin m2 yüzölçümlü ana gayrimenkulün AVM/Batı BloÄŸu’nda Zemin Katta yer alan kat mülkiyeti tapusuna baÄŸlı “Dükkan” niteliÄŸindeki bağımsız bölüm, alıcı ile 43,2mn TL + KDV (%18) bedelle satılmış ve KDV dahil satış ve devir bedeli Taşınmaz Satış Vaadi SözleÅŸmesi’nin tanzim ve imza tarihinde nakden ve defaten tahsil edilmiÅŸtir.

Desa Deri Sanayi (DESA): Şirket, Düzce’de bulunan 10.000m2 kapalı alana sahip üretim tesislerinin 7.000m²’lik çatı alanında 1mW gücünde GüneÅŸ Enerjisi Santrali (GES) kurulması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından 10.06.2025 tarihine kadar geçerli “Yatırım TeÅŸvik Belgesi” onayı almıştır. Kurulum çalışmalarının Temmuz 2022’de tamamlanacağı, söz konusu yatırımın 12mn TL seviyesinde olacağı ve Düzce tesisinin enerji ihtiyacını %150 oranında karşılayacağı açıklanmıştır.

Frigo-Pak Gıda (FRIGO): 18.11.2021 tarihinde açıklanmış olan 20,9mn EUR’luk ihracat kontratlarına ek olarak, 2,2mn EUR tutarında ihracat kontratı imzalanmıştır. Son imzalanan kontratlar ile birlikte toplam kontrat büyüklüğü 23,1mn EUR olmuÅŸtur. Alınan sipariÅŸlerin 22,4mn EUR tutarlık kısmının 2022 yılının başından sonuna kadar sevk edilmesi planlanmaktadır. Ä°lave kontratlar için çalışmalar devam etmektedir. Yapılan ilave ihracat kontratları ayrıca açıklanacaktır.

GiriÅŸim Elektrik Sanayi (GESAN): Şirketin, Slovenya menÅŸeili TAB firmasının, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ndeki iÅŸtiraki TAB MAK firması ile ”Anahtar Teslim GüneÅŸ Enerjisi Santrali Yapımı Ä°ÅŸi” için yapılan 3,4mn EUR’luk anlaÅŸmasına ek olarak; Åžirket ile TAB MAK firması arasında Güneş Enerjisi Santrali’nin toplam gücünde yapılacak artırım için anlaÅŸma yapılmıştır. Ek anlaÅŸma bedeli 1,5mn EUR’dur. (Güncel baz Euro/TL kuru ile ek anlaÅŸma bedeli 27mn TL’dir.) TAB MAK firması ile ÅŸirketin yapmış olduÄŸu toplam anlaÅŸma bedeli 4,9mn EUR olmuÅŸtur.

Ayrıca Åžirketin %70 baÄŸlı ortaklığı Europower Enerji, Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımı yapan bir firmadan, farklı noktalarda bulunan 2 Rüzgâr Enerjisi Santraline, Hibrit GüneÅŸ Enerjisi Santrali yapımı iÅŸi için Donanımlı Beton Köşk ve Trafo, OG Anahtarlama Ãœrünleri ve Muhtelif Elektrik Ekipmanları ve Malzemeleri sipariÅŸi almıştır. SipariÅŸ bedeli 1,1mn USD’dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile sipariÅŸ bedeli 18,8mn TL’dir.)

Hub GSYO (HUBVC): Şirket 70mn TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 30mn TL olan çıkarılmış sermayenin, tamamı nakden karşılanmak suretiyle %133,3 oranında 40mn TL artırılarak 70mn TL’ye çıkarılmasına karar vermiÅŸtir. Åžirket ortağı MV Holding A.Åž. tarafından herhangi bir vadeye baÄŸlı olmaksızın, faizsiz olarak, ileride sermaye artırımında ortaya çıkacak nakit sermaye koyma borcundan mahsup edilmek ve Åžirket faaliyetlerinde kullanılmak üzere verilmiÅŸ olan 16,5mnTL tutarlı sermaye avansı, sermaye artırımında MV Holding A.Åž.’nin %15,4’lük pay oranı karşılığı 6,2mn TL’lik yeni pay alma hakkının sermaye avansından mahsup edilerek kullandırılacaktır. MV Holding A.Åž.’nin yeni pay alma hakkını kullandıktan sonra sermaye avansında kalacak olan 10,3mn TL tutarındaki bakiyeden mahsup edilmek üzere; sermaye artırımında ortakların yeni pay alma haklarının kullandırılmasından sonra kalan pay olması durumunda, kalan sermaye avansı bakiyesinin tamamının sermaye artırımında kullanılacaktır.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (KLNMA): Bankanın Dünya Bankası’ndan saÄŸladığı ve toptan bankacılık yöntemiyle kullandırdığı Acil Durum Åžirket DesteÄŸi Projesi kapsamında Denizbank A.Åž. ile 60mn USD tutarında Aracı KuruluÅŸ Kredisi SözleÅŸmesi 17.06.2022 tarihinde imzalanmıştır. Aracı KuruluÅŸ Kredisi, ülkemizde Covid-19 salgınından etkilenen KOBÄ°’lerin finansmana eriÅŸimine katkıda bulunmak ve özellikle kadın kapsayıcı iÅŸletmeler, genç iÅŸletmeler ve az geliÅŸmiÅŸ bölgelerdeki KOBÄ°’leri desteklemek amacıyla kullandırılacaktır.

Smart Güneş Enerjisi (SMRTG): Şirketin yurt içinde yerleşik büyük bir müşterisinden güneş paneli satışına istinaden KDV hariç 1,2mn USD tutarında sipariş alınmış olup, söz konusu siparişe ait ön ödeme bedeli 17.06.2022 tarihinde alınmıştır.

Ayrıca, Åžirketin Yönetim Kurulu, 17 Haziran 2022 tarihinde ÅŸirketin kayıtlı sermaye sistemi içerisinde mütalaa edilen çıkarılmış sermayesinin, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak üzere %100 oranında artışla mevcut 153mn TL’den 306mn TL’ye yükseltilmesine karar vermiÅŸtir. Artırılan 153mn TL’nin 100mnTL’sinin Hisse Senedi Ä°hraç Primleri (Emisyon Primleri) hesabından ve 53mnTL’sinin ise geçmiÅŸ yıllar karları hesabından karşılanmasına karar verilirken, artırılan 153mn TL’lik sermayeyi temsil edecek payların; tüm pay sahiplerine payları oranında dağıtılmasına, sermaye artırımında A grubu paylar karşılığında A grubu, B grubu paylar karşılığında B grubu paylar verilmesine oy birliÄŸi ile karar verilmiÅŸtir.
      
FAÄ°Z PÄ°YASALARI

 

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleÅŸti. TCMB cuma günü 99 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 576 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %3,19 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,19-%3,31 bandında hareketin ardından %3,23 seviyesinden günü kapattı.  

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 50 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 15 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta vadeli ve uzun vadeli tarafta 270 baz puana varan düşüşler görüldü.
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler