Kadın

Tırnak bakımında etkili öneriler

Tırnaklarınızı en son ne zaman dikkatlice gözlemlediniz? Üzerindeki olası deÄŸiÅŸikliklerin bazı hastalıkların sinyalini verebildiÄŸini biliyor muydunuz? ÖrneÄŸin; kırmızı dik çizgiler kalp kapak hastalıklarının habercisi olabilirken, mavi renge dönmüÅŸ bir tırnak kan dolaşımında oksijen seviyesindeki düÅŸmenin, beyaz lekeler çinko veya B12 vitamin eksikliÄŸinin, kalınlaÅŸmış tırnaklar mantar, sedef ya da tiroit hastalığının sinyalini verebiliyor. Liste uzun! Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Apti Sengkioun bu nedenle tırnaklara özen gösterip iyi gözlemlemek gerektiÄŸini belirtiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Apti Sengkioun tırnaklardaki deÄŸiÅŸikliklerin hangi hastalıkların sinyallerini verebildiÄŸini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Tırnaklarımız, parmak uçlarımız için destek ve koruma saÄŸlayan bir protein olan yarı saydam keratin yapısından oluÅŸuyor. El tırnakları ayda ortalama 3 mm, ayak tırnakları ise 1 mm uzuyor. SaÄŸlıklı tırnakların pürüzsüz, sert, parlak ve pembemsi renkte olması, çocuklarda ise çok daha ince olduÄŸundan bakım ve gözleminin çok dikkatli yapılması gerektiÄŸini belirten Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Apti Sengkioun ÅŸöyle konuÅŸuyor: “Tırnaklarda yaÅŸa baÄŸlı deformasyonlar ve yıpranmalar olması normaldir ancak bazı deÄŸiÅŸiklikler çeÅŸitli hastalıkların sinyalleri olabileceÄŸinden iyi gözlenmeli; el ve ayak tırnaklarında renk, doku ya da ÅŸekil deÄŸiÅŸikliÄŸi fark edildiÄŸinde Dermatoloji Uzmanına baÅŸvurulmalıdır. Sık oje sürüldüÄŸünde kimyasal etki ile tırnaklarda sararma ve çabuk kırılmalar görülebilir bu nedenle tırnakları gözlemlemeyi ihmal etmemek gerekir.”

 

Tırnak bakımında bu noktalara dikkat

Tırnak bakımının düzenli yapılması gerektiÄŸini belirten Dr. Özlem Apti Sengkioun, özellikle duÅŸ ve banyo sonrası yumuÅŸak bir tırnak fırçası ile temizlenmesini öneriyor. Tırnakların bebeklik döneminde hafifçe törpülenmesi, çocukluk ve eriÅŸkinlik döneminde ise kiÅŸiye özel bir tırnak makası ile düzenli aralıklarla kesilmesi gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Apti Sengkioun, sık sık su ve kimyasal maddeye temas edenlerin mutlaka eldiven kullanmasını, ellerini iyice kuruladıktan sonra tırnak ve çevresine uygun nemlendirici uygulanmasını tavsiye ediyor. Ayak tırnaklarının ise yuvarlak deÄŸil küt bir ÅŸekilde kesilmesinin tırnak batması gibi problemleri önleyeceÄŸini belirten Dr. Özlem Apti Sengkioun, ayrıca tırnaklara baskı yapan dar ve sert ayakkabılar giyilmemesini, manikür ve pedikür yapılıyorsa tırnak etlerinin derin temizlenmesinden kaçınılmasını ve kullanılan aletlerin steril aynı zamanda kiÅŸiye özgü olması gerektiÄŸini vurguluyor.

 

Tırnaklardaki belirtiler hangi hastalıkların sinyali olabiliyor?

19

Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Apti Sengkioun, tırnaklardaki deÄŸiÅŸikliklerin bazı hastalıkların sinyalini verebildiÄŸini belirterek, o deÄŸiÅŸiklikleri ve hastalıkları ÅŸöyle sıralıyor;

20

Tırnakların sık kırılması: Çinko, saç ve cilt saÄŸlığı için gerekli biotin, B12 ve A vitamini eksikliÄŸine veya tiroit hastalığına iÅŸaret edebilir.

21

Tırnak uçlarında ayrışmalar: Sedef hastalığı, tırnak mantarı habercisi olabileceÄŸi gibi manikür iliÅŸkili travmaya baÄŸlı da görülebilir.

Dikey çizgiler: SaÄŸlıklı tırnaklarda da silik çizgiler görülebilmekle birlikte, eÄŸer çizgiler belirgin ise yaÅŸlanmaya baÄŸlı olabileceÄŸi gibi demir eksikliÄŸi, cilt hastalığı liken ve otoimmün hastalık olan lupus ve bazı eklem hastalıklarının habercisi olabilir.

Yatay çizgiler: Çinko eksikliÄŸi, diyabet ve böbrek hastalıklarında görülebilir.

Tırnakta çukurlar ve çentikler: Saçkıran, egzama ve sedef hastalığında tırnakta çukur ve çentikler olabilir.

Soluk tırnaklar: SaÄŸlıklı tırnakta tırnak yatağı canlı, pembemsi renktedir. Irksal farklılıklar olabileceÄŸi gibi soluk renk anemi (kansızlık) ya da metabolik hastalıkların göstergesi olabilir.

Mavi tırnaklar: Kan dolaşımında oksijen seviyesindeki düÅŸmenin habercisidir. EÄŸer tırnağın bir yarısı mavi görünümde ise zehirlenme göstergesi olabilir.

Beyaz noktalar: Tırnakta gözlenen beyazlıklar kalıtsal olabileceÄŸi gibi en çok travma, çinko ve B12 vitamin eksikliÄŸi ile iliÅŸkilidir.

Beyaz bantlar: Kronik böbrek hastalıkları ya da karaciÄŸer sirozu belirtisi olabilir. Ayrıca enine beyaz çizgiler protein eksikliÄŸinin belirtisi olabilir.

KalınlaÅŸma: Tırnak mantarı, sedef gibi deri hastalıklarının yanında dolaşım ve tiroit fonksiyon bozukluklarında görülebilir.

Koyu kırmızı dikey çizgiler: Kalp kapak hastalıklarında görülebilir.

YeÅŸil tırnak: Psödomonas olarak adlandırılan bakterilerin enfeksiyonu sonucu görülebilir.

Siyah tırnak: Tırnak mantarı ve birtakım ilaçların kullanımına baÄŸlı olabileceÄŸi gibi melanom olarak isimlendirilen çok tehlikeli bir deri kanserinin ilk bulgusu olarak da ortaya çıkabilir.

Sarı tırnak: Sert ve sarı tırnaklar lenfödem, lenfoma ve iltihaplı romatizmal hastalıkların belirtisi olabilir.

Enine oluk görünümü: AteÅŸli bir hastalık sonrası tırnak üretiminin durmasına baÄŸlı görülür. AteÅŸli hastalık ne kadar uzun sürerse oluk o kadar derin olabilmektedir. Uzama sürecinde tırnak ayrışmasına neden olabilir.

Kaşık tırnak: Demir eksikliği ve beslenme yetersizliği yanında gluten duyarlılığı habercisi olabilir.

Çomak tırnak: Tırnak yatağında bombeleÅŸmeyi ifade eden çomak tırnağın en sık nedeni akciÄŸer ve kalp hastalıkları olmakla birlikte çölyak gibi farklı hastalıklarda da görülebilmektedir.

Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler