Finans

Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacmi 31,3 milyar dolar düzeyine ulaştı

Türkiye-ABD iliÅŸkilerinin 2023 yılında da olumlu yönde ilerlemeye devam ediyor. Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacmi son 12 ayda 31,3 milyar dolar düzeyine ulaÅŸtı. Artan yatırımlar ve Türkiye pazarına yeni giren ABD’li ÅŸirketlerin farklı sektörlere yönelik ilgisi ile geçmiÅŸi 200 yıla yaklaÅŸan ikili ekonomik iliÅŸkiler, 2023’ün ilk yarısında ivme kazanmayı sürdürdü.

Türkiye-ABD arasında geçmiÅŸi uzun yıllara dayanan güçlü iliÅŸkinin, dünyadaki en önemli ve köklü stratejik iliÅŸkiler arasında yer aldığını belirten AmCham Türkiye Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Tankut TurnaoÄŸlu, ticaret ve yatırımın iki ülke arasındaki stratejik iliÅŸkide kilit nitelikte önem taşıdığına dikkat çekti. TurnaoÄŸlu, “AmCham Türkiye olarak, Türkiye ekonomisine yıllık 60 milyar dolar katkı saÄŸlayan 125 ABD merkezli ÅŸirketi temsil ediyoruz ve ana hedefimiz ülkemizi global pazarlara taşıyan bir güç olmak” dedi. 

TurnaoÄŸlu, Türkiye ve ABD arasında neredeyse 200 yıllık geçmiÅŸi bulunan ticari iliÅŸkilerin her geçen gün geliÅŸmeye devam ettiÄŸine deÄŸinirken, AmCham Türkiye’nin 5 önceliÄŸi kapsamında gözlemledikleri geliÅŸmeleri ÅŸöyle sıraladı:

“Ülkemizdeki ABD yatırımları ve ticaretini geliÅŸtirme önceliÄŸimiz kapsamında, ikili ticaretin 100 milyar dolar düzeyine ulaÅŸması hedefine katkı saÄŸlamayı sürdürüyoruz. Son 12 ayda Türkiye-ABD arasındaki ticaret hacmi 31,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleÅŸirken bunun 15,9 milyar dolarını ihracat, 15,4 milyar dolarını ise ithalat oluÅŸturdu. Her zaman belirttiÄŸimiz gibi Türkiye, dünya genelinde az sayıda ülkenin sahip olduÄŸu bir potansiyele sahip. ABD firmalarının devam eden yatırımları da bu görüÅŸü destekliyor. Üyelerimizden Mondelez International, son 5 yılda 110 milyon dolar yatırım alarak Türkiye’den ABD’ye yüksek saÄŸlık standartlarına uygun 60 milyon dolardan fazla ürün ihraç etti. Gıda sektöründe Türkiye’den çevre ülkelere ihracat hedefiyle yapılan 100 milyon dolarlık bir diÄŸer önemli yatırım ise Kraft Heinz tarafından gerçekleÅŸtirildi. PwC ile birlikte hazırladığımız, Türkiye’ye gelen Amerikan yatırımını inceleyen rapora göre, Amerikan ÅŸirketleri genel olarak uzun vadeli yatırımlar yapıyor ve yatırım kararlarını 7-10 yıllık perspektiflerle gerçekleÅŸtiriyor. GeçtiÄŸimiz yıl oyun ve perakende gibi birçok sektörde start-up ekosistemine satın almalarla giriÅŸ yapan Amerikan ÅŸirketlerini de gözlemledik. Bunun en güncel örneÄŸi olarak halka arz ile birlikte 60 milyon dolar civarında yeni bir kaynak yaratan üyemiz Martı Teknoloji, New York Borsası’nda 13 Temmuz’da gong çaldı” 

TAÄ°K BaÅŸkanı Mehmet Ali YalçındaÄŸ, temmuz ayında Vilnius’ta gerçekleÅŸen NATO Zirvesi’nin Türkiye-ABD iliÅŸkilerinde yeni bir süreci baÅŸlattığını belirterek, “Yakalanan bu ivmeyle ticari iliÅŸkileri daha da hızlandırmak istiyoruz. Türkiye’nin Rusya-Ukrayna gerginliÄŸinde arabulucu rolünü üstlenmesi, geçtiÄŸimiz günlerde sona erse de tahıl koridoruna öncülük etmesiyle baÅŸlayan süreç ülkemizin stratejik ortak olarak ne kadar önemli olduÄŸunu gösterdi. Türkiye-ABD ticari iliÅŸkilerinin mihenk taÅŸlarından biri olan savunma sanayi alanındaki iÅŸ birliÄŸinin önümüzdeki dönemde hızlanacağını görüyoruz. GeçtiÄŸimiz günlerde ABD Büyükelçisi Jeffry L. Flake baÅŸta olmak üzere 50 Amerikalı iÅŸ insanının Ä°DEF 2023’e katılması, ABD’nin de savunma sanayinde iÅŸ birliÄŸine açık olduÄŸunu bize hissettiriyor. TAÄ°K olarak, yıl sonuna doÄŸru düzenleyeceÄŸimiz 39. American Turkish Conference (ATC) – Amerikan Türk Konferans’ında Türk savunma sanayi firmalarına kendilerini daha yakından tanıtma fırsatı sunarak, olumlu havaya katkıda bulunacağız. Türkiye ve ABD arasında belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi için önümüzdeki dönemde atacağımız ilk adım 19-20 Eylül tarihlerinde gerçekleÅŸtireceÄŸimiz 13’üncü Türkiye Yatırım Konferansı olacak. Yatırım Konferansının ilk gününü Goldman Sachs ev sahipliÄŸinde T.C. Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet ÅžimÅŸek’i ve Merkez Bankası BaÅŸkanımız Hafize Gaye Erkan’ı ABD’nin önde gelen finans çevreleri ile bir araya getireceÄŸiz. Ä°kinci gününde ise T.C. CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan’ı Fortune 100’de yer alan 25 Amerikalı ÅŸirketin CEO’su ile Yuvarlak Masa toplantısında buluÅŸturacağız” ifadelerine yer verdi.

ABD’nin dünyadan ithalatı 2022 yılında 2020’ye göre yüzde 40 artarken Türkiye’den ithalatının yüzde 75 gibi oldukça hızlı bir oranda yükseldiÄŸini belirten YalçındaÄŸ, “Suudi Arabistan dışında kalan Çin, Hindistan, Brezilya, Vietnam mallarına artan talep Türk mallarına gelen talebin altında kalmış, 2020 yılında ABD’nin en çok ithalat yaptığı 29. ülke konumunda olan Türkiye 2022 yılında 25. sıraya yükseldi. Altın ve mücevher, makinalar, otomotiv ABD’nin en çok talep artışının yaÅŸandığı sektörler olurken her bir sektörden ihracatımız 1 milyar doların üzerine çıktı. Haziran ayında 1,3 milyar doların üzerinde ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleÅŸtirdiÄŸi ikinci ülke konumunda olan ABD’ye ihracatımızın 2022 yılına göre düÅŸük kalsa da 30 milyar doların üzerinde seyredeceÄŸine eminiz.  Hem ihracatımızı artırmak hem de ABD pazarına Türk mallarını daha iyi tanıtmak için Türk firmalarımız baÅŸta Türk Hava Yolları (THY) 150’den fazla fuar katılımı yapıyor ve biz de iÅŸ insanlarımız ile South by Southwest baÅŸta olmak üzere birçok fuara katılım saÄŸlamayı planlıyoruz” dedi. 

 

19

Hibya Haber Ajansı

20

21

Ä°lgili Makaleler