Diplomasi

“UAEA’nın radyoaktif atık suyun denize boşaltılması raporu sınamalardan geçmelidir”

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) değerlendirme raporunun sınamalardan geçebilmesini ve Japonya’nın radyoaktif atık suyu denize boşaltma planına destek vermemesini beklediklerini belirtti.

Güney Kore basınında yer alan haberlere göre, ismi açıklanmayan bir kaynak Japon hükümetinin UAEA teknik çalışma ekibinden nihai değerlendirme raporu taslağını önceden aldığını ve raporun düzeltilmesi için somut önerilerde bulunarak nihai rapor üzerinde uygunsuz etki oluşturduğunu söyledi. Japon yetkililerin UAEA Sekreterliği’nden personele 1 milyon aurodan fazla para verdiği de aktarıldı. 

Bugünkü olağan basın toplantısında konuya değinen sözcü Mao Ning, Japon hükümetinin ilgili rapor hakkında ikna edici bir açıklama yapmak sorumluluğu olduğunu ve UAEA Sekreterliği’nin de ilgili bir yanıt vermesi gerektiğini belirtti.

Sözcü şunları söyledi:

“Aslında basına yansıyan haberler, uluslararası toplumun radyoaktif atık suyu denize boşaltma konusundaki endişelerini artırdı. İnsanların UAEA teknik çalışma ekibinin nihai değerlendirme raporunda verilen sonuçların adil ve tarafsız olup olmadığına ilişkin sorgulamaları makuldur.”

Çin’in bu konudaki tutumunun tutarlı olduğunu vurgulayan Mao, radyoaktif atık suyu denize boşaltmanın uluslararası toplumun ortak çıkarlarını ilgilendirdiğinin altını çizdi.

Sözcü Mao, Japonya’yı uluslararası toplumun ve yerel halkın endişelerini doğru bir şekilde ele alıp atık suyu denize boşaltma planını zorla gerçekleştirme girişimini durdurmaya, radyoaktif atık suyu bilime dayanarak güvenli ve şeffaf şekilde bertaraf etmeye ve ciddi uluslararası denetimi kabul etmeye çağırdı.

19

Sözcü Mao, UAEA Sekreterliği'nin nesnellik, profesyonellik ve tarafsızlık ilkelerini desteklemesi ve teknik çalışma grubundaki tüm uzmanların görüşlerine tamamen saygı duyarak bilimsel ve tarihi sınamalardan geçebilen bir değerlendirme raporu çıkarması ümidini dile getirdi.

20

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

21

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler