Türkiye

Vali Gül başkanlığında Marmara Havza Yönetim Heyeti 2023 Yılı Toplantısı düzenlendi

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Şişli’de düzenlenen toplantıya; İstanbul Valisi Davut Gül, Vali Yardımcısı Günay Öztürk, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, Devlet Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü Dr. Celaleddin Ensar Şengül, İstanbul İl Tarım Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, bölge müdürleri, ilgili kurumların temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda, Vali Gül ve Su Yönetimi Genel Müdürü Sever katılımcılara hitaben birer konuşma gerçekleştirdiler.

“İstanbul Valiliği olarak çalışmaları Marmara Havzası ve istanbul ölçeğinde koordine edeceğiz”

Tarım ve Orman Bakanlığı ve toplantıyı koordine edenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Vali Gül konuşmasında, “Su yönetimi ve suyu korunması sadece yapısal tedbirlerle sonuç alınacak bir mesele değildir. Bu mesele, vatandaşlarımızın, kamu kurum ve kuruluşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarının, ve ticaretini gerçekleştirenlerin ortak kararlığı ile çözülebilir. İçme, kullanma ve sulama sularında da su yönetimi ve korunması bu şekilde olmalıdır. Özellikle sanayide yeraltı suları çok fazla kullanılıyor. Boya sanayi başta olmak üzere bazı sanayi dallarında suyu çok ve kirli kullanılıyor. Arıtma sistemlerinde de bir düzen olmadığı için çıkan su arıtılmadan heba oluyor. Özellikle sanayinin teknolojisini yenilemesi lazım. Daha az ve tasarruflu suyla verimli bir şekilde aynı üretimi yapacak duruma gelmesi lazım. İçme suyu ile ilgili evde her kullandığımız 1 metreküp suyun, 300-400 kilometre uzaklıktan geldiğini bilerek kullanmamız lazım. Şehirlerin doğru yerlerde planlanması, sulama, içme ve kullanma suyuna bir standardının getirilmesi ve maliyetinin düzenlenmesi gerekmektedir. İklim değişiyor ve suyumuzu hızla tüketiyoruz. İklim değişikliğinin daha da artacağını ve Türkiye’nin de bundan etkileneceğini varsayarak topyekün bir planlamaya ihtiyaç var. İstanbul Valiliği olarak çalışmaları Marmara Havzası ve İstanbul ölçeğinde koordine edeceğiz ve en iyisini yapmaya çalışacağız. Çalışmamızın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye Yüzyılı’nda bir damla da biz olalım”

Su Yönetimi Genel Müdürü Sever konuşmasında, “Dünya, artık iklim değişikliği etkileri ile mücadele ediyor. Ne yazık ki iklim değişikliği etkilerini son yıllarda özellikle taşkın ve kuraklık olarak etkilerini hissediyoruz. Ülkemiz, iklim değişikliği etkilerinden en çok etkilenecek ülkeler arasında Akdeniz ülkeleri arasına yer alıyor. Türkiye’de 112 milyar metreküplük potansiyel suyumuz var. Bunun yüzde 77’sini tarımda kullanıyoruz, yüzde 23’ünü sanayide ve içme suyu kullanma suyu olarak kullanıyoruz. Ülkemizde iklim değişikliği etkilerine baktığımız zaman su kaynaklarımızda özellikle 2050’lerden sonra yüzde 25 ile 30 oranında azalma bekliyoruz. Ülkemizin içerisinde bulunduğu ikim kuşağında maalesef buharlaşma ile birlikte su kayıplarımız çok fazla olacak. Q500 verisine göre 25 Havzada taşkın yönetim planlarımızı hazırladık. Son yıllarda taşkın tekerrürlerinde sıklık var. Bu yağışları toplayacak bir havzamız yok. Taşkını önleyecek tedbirleri almamız lazım. 2011 yılında suyun etkin yönetilebilmesi için Su Yönetimi Genel Müdürlüğü kuruldu. 2011 yılı itibariyle ülkemizde havza bazında yönetimi hususunda birtakım çalışmalar yapıyoruz. 25 Havzada kuralık ve taşkın yönetim planlarımızı tamamladık. Var olan suyumuzu verimli olarak kullanmak zorundayız. 31 Ocak 2023’te Emine Erdoğan hanımefendi himayelerinde su verimliliği seferberliği başlatıldı, Bakanımız İbrahim Yumaklı liderliğinde sürdürüyoruz. Havza eylem planımızın tüm sektörler tarafından uygulanması lazım. Su yönetimi, paydaşları ile var olan çok başlıklı bir yapı. Birlik olursak suyu miktar ve kalite olarak koruyabileceğiz. Başarılı bir havza yönetimi heyeti toplantısı temenni ediyorum. Türkiye Yüzyılı’nda bir damla da biz olalım.” dedi.

Toplantı, Marmara Havzası Kuraklık Yönetim Planı, Marmara Havzası Taşkın Yönetim Planı, Havza Ölçekli Planların Takibi, Su Verimliliği Seferberliği sunumları ve yapılan istişarelerin ardından tamamlandı.

19

Hibya Haber Ajansı

20

21

İlgili Makaleler