Diplomasi

Xi Jinping SİÖ Devlet Başkanları Konseyi’nin 23. Toplantısı’na katıldı

Shanghai İşbirliği Örgütü (SİÖ) Devlet Başkanları Konseyi'nin 23. Toplantısı bugün başladı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin daveti üzerine Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping toplantıya Beijing’den video konferans yöntemiyle  katıldı ve önemli bir konuşma yaptı.

"Barış, kalkınma, iş birliği ve kazan-kazan yönündeki çağın eğilimi engellenemez"

Xi, konuşmasında günümüz dünyasında kargaşaların birbirine karıştığına, büyük değişikliklerin hızlı bir şekilde yaşandığına, insanlığın tarihte eşi görülmemiş tehditlerle karşı karşıya bulunduğuna işaret etti.

Xi, “Dayanışma mı, bölünme mi olacak? Barış mı, çatışma mı olacak? İş birliği mi, zıtlaşma mı olacak? Bu sorulara yönelik cevabım şu: Bütün ülkelerin halklarının güzel yaşama yönelik özlemleri hedefimizdir. Barış, kalkınma, iş birliği ve kazan-kazan yönündeki çağın eğilimi engellenemez.” diye konuştu.

"Doğru yöne bağlı kalınmalı, birlik ve karşılıklı güven arttırılmalı"

Xi, konuşmasında şunları belirtti:

19

"Stratejik iletişim ve eşgüdümü güçlendirerek, fikir ayrılıklarının diyalogla giderilmesine ve rekabetin iş birliğiyle aşılmasına çalışmalıyız. Birbirimizin temel hak ve çıkarlarıyla önemli kaygılarına somut adımlarla saygı göstermeliyiz ve kalkınmanın gerçekleştirilmesi için birbirimize kararlı şekilde destek vermeliyiz. Bölgenin uzun vadeli çıkarlarından yola çıkarak, dış politikamızı bağımsız olarak belirlemeliyiz ve ülkemizin kalkınarak ilerleme kaderini sıkı sıkıya elimizde tutmalıyız.”

20

Xi'den ortak güvenliği koruma çağrısı

21

Xi, “Bölgede uzun vadeli istikrarın sağlanması bizim ortak sorumluluğumuzdur. Çin, bütün taraflarla beraber Küresel Güvenlik İnisiyatifi’ni yerine getirmeye, ülkeler arasındaki fikir ayrılıklarının ve çelişkilerin diyalog yoluyla çözülmesine bağlı kalmaya, uluslararası ve bölgesel odak sorunların siyasi yolla çözülmesini hızlandırarak, bölgede güvenlik bariyerini sağlamlaştırmaya hazırdır.” şeklinde konuştu.

"Somut iş birliğine odaklanarak, ekonomik toparlanmayı hızlandıralım"

Ekonomik büyümeyi hızlandırmanın bölgedeki ülkelerin ortak görevi olduğuna dikkat çeken Xi, Çin’in bütün taraflarla beraber Küresel Kalkınma İnisiyatifi’ni yerine getirmeye ve ekonomik küreselleşme konusunda doğru yönü izlemeye hazır olduğunu belirtti.

Xi, Çin’in bütün taraflarla birlikte korumacılığa, tek taraflı yaptırıma, ulusal güvenlik kavramının genelleştirilmesine, ayrışma girişiminde bulunmaya karşı çıkarak, karşılıklı yarara dayalı iş birliğinin “pasta”sını büyütüp, bütün ülkelerin halklarının kalkınmanın meyvelerinden daha adil ve daha kapsamlı bir şekilde faydalanmasını sağlamaya istekli olduğunu ifade etti.

"Dünyaya yarar getiren Kuşak ve Yol’un gelişmesine çalışmalıyız"

Xi, konuşmasında şunları söyledi:

“Kuşak ve Yol’un nitelikli inşasının tüm ülkelerin kalkınma stratejileri ve bölgesel iş birliği inisiyatifleriyle kenetlenmesini güçlendirerek, ticaret ve yatırım serbestliğini ve kolaylığını derinleştirmeli ve ilerletmeliyiz, sınır kapılarındaki altıyapı ve bölgesel uluslararası lojistik kanallarının inşasını hızlandırmalıyız. 10 yıl önce Kuşak ve Yol İnisiyatifi’ni ileri sürdüm. Çin, bu yıl 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Zirve Forumu’nu düzenleyecek. Bütün tarafların forum kapsamındaki faaliyetlere katılmasını bekliyoruz ve dünyaya yarar getiren Kuşak ve Yol’un gelişmesine çalışmayız.”

Xi'den iletişimi pekiştirme önerisi

Farklı medeniyetlerin bir arada uyumlu bir şekilde gelişmesinin bölgedeki bütün ülke halklarının ortak beklentisi olduğuna işaret eden Xi, bütün tarafları Küresel Medeniyet İnisiyatifi’ni yerine getirmeye davet ettiklerini, böylece farklı medeniyetlerin kapsayıcı bir şekilde bir arada yaşamasının sağlanacağını ve bütün ülkelerin halkları arasındaki anlayışın ve yakınlığın artırılacağını dile getirdi.

"Çok taraflılığı uygulayarak, küresel yönetişimi iyileştirelim"

Adalet ve hakkaniyetin bölgedeki ülkelerin ortak arayışı olduğuna işaret eden Xi, insanlığın ortak değerlerinin yaygınlaştırılarak, merkezinde Birleşmiş Milletler’in bulunduğu uluslararası sistem ve uluslararası hukuk temelinde oluşturulan uluslararası düzenin kararlılıkla savunulması gerektiğini vurguladı.

Hegemonyacılık ile güç siyasetine karşı çıkılması gerektiğini dile getiren Xi, aynı zamanda küresel yönetişimin daha adil ve rasyonel yönde gelişmesinin hızlandırılarak, hak, fırsat ve kural adaletinin sağlanması için çaba harcanırken insan toplumunun modernleşmesinin ilerletilmesi gerektiğini söyledi.

"Son toplantıda SİÖ ailesinin canlılığı gösterildi”

Çin Cumhurbaşkanı Xi konuşmasının sonunda “Son toplantıda İran’ın örgüte tam üyeliği onaylanacak, Belarus’un örgüte katılma yükümlüğüne ilişkin mutabakat zaptı imzalanacak. Bütün bunlar SİÖ’nün büyük ailesinin canlığı gösterilecek. İran ve Belarus’a tebriklerimi iletiyorum.” dedi.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler