Gündem

Yavuz; Dünyada bir enerji savaşı yürüyor

Yenilenebilir Enerji Sektörüne hizmet verecek Laboratuvarların açılış töreni Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi

16.02.2022
Kocaeli Üniversitesi Uzunçiftlik Nuh Çimento Meslek Yüksekokulu yürütücülüğünde, Kocaeli Sanayi Odasının ortağı olduğu ve İZAYDAŞ, Smart Solar Enerji, Ekosmart ve Alternans Elektrik adlı ilimizin önde gelen enerji şirketlerinin iştirakçi olarak yer aldığı; “Yenilenebilir Enerji Sektörü Alanında Nitelikli İşgücü Geliştirme ve Koordinasyon Projesi” başlıklı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı projesi ile oluşturulan Endüstriyel Otomasyon ve Kontrol Laboratuvarı-Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ve Ölçme Laboratuvarının açılış töreni Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Yavuz; Dünyada bir enerji savaşı yürüyor
Yavuz; Dünyada bir enerji savaşı yürüyor
Kocaeli Üniversitesi Uzunçiftlik Nuh Çimento Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleşen törene; Vali Seddar Yavuz’un yanısıra, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kartepe Kaymakamı Altuğ Çağlar, Körfez Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Kartepe Belediye Başkanı Av. Muhammet Mustafa Kocaman, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Kocaeli sanayi Odası Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Uzunçiftlik Nuh Çimento Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ergin Özdemir, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu ve Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü birer konuşma gerçekleştirdiler.

Herkesi sevgi ve saygı ile selamlayarak sözlerine başlayan Vali Seddar Yavuz ise yaptığı konuşmalarında; “Öncelikle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyor, başarılı bir dönem diliyorum. Yenilenebilir Enerji Sektörü Alanında Nitelikli İşgücü Geliştirme ve Koordinasyon Projesi kapsamında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve tamda bizim ihtiyacımız olan Endüstriyel Otomasyon ve Kontrol Laboratuvarı ile Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ve Ölçme Laboratuvarının kurulması, Milli Teknoloji hamlemize uygun, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ilgili bakanlıklarımızın başlattığı ve 100 yıllık rüyamız, hülyamız olan sanayileşme, dijital dönüşüm, sanayide beş sıfır diye konuştuğumuz yeni döneme uygun olarak tasarlanmış böylesine güzel bir projeye şahitlik etmekten, burada bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Yavuz; Dünyada bir enerji savaşı yürüyor..
Yavuz; Dünyada bir enerji savaşı yürüyor..
Modern Toplumlar İmkanları, Fırsatları;İşbirliği ve Koordinasyon Şeklinde Yönetiyor
Son 20 yılda ülkemizde sessiz ve büyük devrimler gerçekleştiğini belirten Vali Yavuz; Kocaeli Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Sadettin Hülagü hocamız, hem alanında Türkiye’deki ve dünyadaki sayılı bir insan olarak, hem şehrimize yıllarca yapmış olduğu hizmetler vesilesiyle, hem de üniversitemize ve şehrimize kattığı vizyon ve hizmetler vesilesiyle herkesin takdirini toplamış, hepimizin sevdiği, saydığı çok kıymetli bir bilim insanıdır. Bu vesileyle kendisini bir kez daha tebrik ediyor, kutluyorum. Hizmetlerinin artarak devamını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Diğer taraftan hocamız, üniversitemizin vizyonuyla birlikte çok nitelikli bir akademik kadroya sahip ve birçok alanda da gerçekten Türkiye’ye hizmet ederek, önemli katkılar sunuyor. Diğer taraftan kamu, özel sektör ve üniversite işbirliği ile üniversitede üretilen bilginin sadece bilgisayar ve kitaplarda kalmaması, bunların sanayi ve kamu ile paylaşılması ve bunlardan istifade edilmesi bizim yıllarca konuştuğumuz ve belki de eksik kaldığımız alanlardan bir tanesiydi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti son 20 yılda sessiz ve büyük bir devrim gerçekleştirmiştir. Bu devrim aslında bir ölçüde ayrık ayrık duran kurum ve kuruluşların birlikte hareket etme kapasitesini artırmasına da vesile oldu. Eski Türkiye’yi hatırlarsanız herkes neredeyse bir özerklik bayrağı çekmiş ve bu özerklik bayrakları altında da kimse kimsenin alanına giremez, hatta dokunamaz ve konuşmaz olmuştu. Modern devletler ya da toplumlar böyle değildir. Modern toplumlar imkanları, fırsatları; işbirliği ve koordinasyon halinde yönetir ve ulusal hedefleri ön plana alarak hedefe bu doğrultuda hareket eder. Bu noktada Türkiye’nin son dönemde gerçekleştirmiş olduğu bilimsel ve teknolojik gelişmelerin hiç birisinin tesadüf olmadığını net olarak görmekteyiz.
Bu Dönemde 250 Civarında Baraj Yapılmasına Rağmen Küresel İklim Değişikliği Vesilesiyle Geçen Yıl Kurak Bir Yıl Geçirdik
Çevreyi çok önemsediklerine vurgu yapan Vali Yavuz; Dünyada bir enerji savaşı yürüyor. Aslında Doğu Akdeniz ve diğer bölgelerde olan ve şuan Karadeniz’de meydana gelen hadiselerin çoğu da özü itibariyle enerji kaynaklıdır. Enerji üretimine baktığımızda büyük çoğunluğunu doğalgazdan elde etmek zorunda olduğumuzu görmekteyiz. Diyebilirsiniz ki yatırım yapmadınız. Aslında hayır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde son 20 yıla kadar 60’a yakın baraj yapılmış ve bu son 20 yıllık süreçte de 250 civarında baraj yapılmasına rağmen küresel iklim değişikliği vesilesiyle geçen yıl çok kurak bir yıl geçirilmiştir. Dolayısıyla hidroelektrik santrallerinden yeteri kadar enerji üretimi sağlayamadık. Bunu ancak yenilenebilir enerji ile telafi edebilirsiniz. Bu nokta da yaşadığımız en büyük sorun yenilenebilir enerjiye, güneş enerjisine, rüzgar güllerine, hidroelektrik santrallere, nükleere karşı olunmasıdır. Peki kesintisiz ve kaliteli enerjiyi nereden sağlayacaksınız? Rusya’nın, İran’ın kapısında bekleyeceksiniz. Kafaları bozulur da vanayı kapatırsalar ne yapacaksınız? Elektriğin %50’sinin, doğalgazın %75’inin Devlet tarafından bizatihi sübvanse edilmesine rağmen bugün elektrik ve doğalgaz fiyatlarını konuşuyoruz. Bunu bilimsel çalışmalarla değiştireceğiz. Toplumumuzu ikna edeceğiz. Yenilenebilir enerjiye karşı çıkıp, dağ başlarında rüzgar güllerini engellemeye çalışanların niyetlerinin sadece çevre olmadığını artık ne zaman göreceğiz? Bu ülkede altın rezervleri var. Altın rezervlerinin çıkmasını engellemek acaba hangi küresel veya diğer güçlerin işine yarar. Çevreyi elbette bizde çok önemsiyor ve koruyoruz. Korumak içinde ciddi çabalar sarf ediyoruz. Ama ulusal menfaatlerimizi de maksimize etmenin de yollarını bulmamız gerekir. O açıdan akılcı, bilimsel, dengeli bir şekilde, bir taraftan toplumumuzun refahını sağlarken diğer taraftan bize emanet edilen çevrenin korunması elbette vazgeçilmezimizdir. Ama her konuya istemeyiz mantığı ile yaklaştığımızda da bu ülkenin geleceğini inşa edemeyiz, enerji de tam olarak bu konunun ortasında yerini alıyor.
Kocaeli Gümrüklerinden 93 Milyar Dolar Dış Ticaret Hacmi Gerçekleşti
Herkese ciddi görevler düştüğünü belirten Vali Yavuz; Enerji ihtiyacımız her geçen gün artıyor çünkü üretimimiz artıyor. Geçen yıl Organize Sanayi Bölgelerinde %30 civarında bir istihdam artışı meydana geldi. Bununla birlikte elektrik tüketimimizde de neredeyse %20’ye yakın bir artış meydana geldi.   Kocaeli gümrüklerinden 93 milyar dolar bir dış ticaret hacmi gerçekleşti. Başka bir ifadeyle Türkiye’de toplanan gümrük vergilerinin 1/4’ü Kocaeli’de toplanıyor. Böylesine bir şehirde siz enerjiyi bulamadığınız zaman nasıl rekabet etmeyi düşünüyorsunuz. Ya da toplumumuzun refahını nasıl sağlamayı tasavvur ediyorsunuz. Demek ki burada ciddi problemlerimiz var. Açmazlarımız var. O açıdan bilim insanlarına, sivil toplum kuruluşlarına, eşrafa, herkese önemli görevler düşüyor. Doğruları, yalnız doğruları anlatmalıyız. Yoksa algılarla insanların zihinlerini karıştırarak bu topluma hizmet edemeyiz, olsa olsa Türkiye’yi daha başka krizlere doğru yönlendirmiş oluruz.
Vatandaşın Mutfağı ile Oynamak İnsani ve Vicdani Değildir
Hükümetimizin %7’lik KDV indirimi ile yaklaşık 30 milyar liralık bir kaynaktan vazgeçtiğini belirten Vali Yavuz; Bugün yine bir Cumhurbaşkanı Kabine Toplantısı yapılacak. Enerji ile ilgili konular masaya yatırılmak suretiyle vatandaşımızın rahatlatılması yönünde adımlar atılacak. Diğer taraftan gıdada KDV indirimi gerçekleşti. Özellikle bunu sahada denetliyoruz. Burada belediye başkanlarımız, kaymakamlarımız var. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, vatandaşlarımız ve tüccarlarımız bu konuya dikkat etsinler. Çünkü vatandaşın mutfağı ile oynamak, sofrası ile oynamak insani ve vicdani değildir. Hükümetimiz %7’lik bir KDV indirimi ile 30 milyar liralık bir kaynaktan vazgeçiyor.  Ama bu kaynak birilerinin cebine girsin diye değil, bu ülkede alt gelir grubundaki insanların gıdaya daha ucuz erişimlerini sağlamak için böyle bir tedbir alınıyor. Lütfen kurallara uyalım. Dayanışalım, birbirimizi sevelim ve sonuç elde edelim. Bugün gerçekten mutluyuz ve güzel bir projeyi gerçekleştirmenin sevinci içerisindeyiz. Başta Sayın Rektörümüze, çok kıymetli Rektör Yardımcılarımıza, Yüksek Okulumuzun müdürüne, MARKA Genel Sekreterimize kısacası emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyor, hep birlikte bu şehri ve ülkemizi daha güzel yarınlara kavuşturacağımıza olan inancımı bir kez daha ifade ediyorum.” diyen Vali Yavuz, açılışı yapılan laboratuvarların hayırlı olması temennilerinde bulundu.

Konuşmaların ardından Vali Seddar Yavuz ve protokol üyeleri hayırlı olsun dilekleriyle Endüstriyel Otomasyon ve Kontrol Laboratuvarı-Yenilenebilir Enerji Teknolojileri ve Ölçme Laboratuvarının açılış kurdelesini kestiler.

Laboratuvarları gezerek incelemelerde bulunan, çalışmalar hakkında bilgiler alan Vali Yavuz ve protokol üyeleri günün anısına toplu fotoğraf çektirdiler.

19

20

21

İlgili Makaleler