Gündem

Yeni Bir Dijital Tiyatro Deneyimi: Istanbul to London

Covid-19 kriziyle birlikte sanatın, tiyatronun ve yaşamın pek çok alanında köklü değişimler gerçekleşti. Canlı performanslarını seyircilerle buluşturmak isteyen kültür-sanat emekçileri, kendilerine yeni alanlar aramaya başladı. Kültür-sanat ekosisteminin belleğinin yeniden oluştuğu, farklı formların ortaya çıktığı bu dönemde; Google.org hibe desteği, INOGAR Kooperatifi ve Tiyatro Kooperatifi iş birliği ile Sahne 2.0 Dijital Kültür Güçlendirme Programı başlatıldı. “Istanbul to London”, bu program kapsamında geliştirilen tiyatro projelerinden biri. Bu proje, dijital tiyatro kayıtlarından farklı olarak canlı olarak sunulan, dijital teknolojiyi merkeze alan, alışılmışın dışında çağdaş bir tiyatro örneği.

Ömer Kaçar’ın yazdığı, proje tasarımını Yeşim Gürsucu ile birlikte yaptığı “Istanbul to London” oyununun performansını Burcu Halaçoğlu gerçekleştiriyor. Projenin geliştirilme aşamasında Evren Bingöl, Mert Fırat, Ferdi Çetin, Noyan Ayturan, Ayşe Sedef Ayter ve Ayça Birkan’ın katkıları bulunuyor.

“Istanbul to London” oyununda seyirciler, yeni bir ülkede yaşama hayalleri kuran karakterin İstanbul’dan Londra’ya Google Street View üzerinden yaptığı dijital yolculuğa tanık oluyorlar. Seyirciler, karakterle birlikte İstanbul, Sofya, Budapeşte, Berlin, Rotterdam ve Londra sokaklarında dolaşıyor ve onun zihninden geçenleri yaklaşık 45 dakika süren bilinç akışı bir monolog aracılığıyla takip ediyorlar.

“Istanbul to London”, 23 Haziran Perşembe günü saat 20.00’da Sahne 2.0 YouTube kanalı üzerinden canlı yayınla ilk gösterimini yapacak. Yayına sadece rezervasyon yapan kişiler katılabilecek.

İlgili Makaleler