Finans

Yeni dönem beklentilerimiz

Aslında piyasalar CB seçiminin ikinci tura kalması ve Mehmet Şimsek isminin gündeme gelmesi ile kısa bir şaşkınlık yaşadıktan sonra gelebilir/olabiliri satın almaya CB seçimi ikinci turdan bir günce almaya başlamıştı.

Beklentinin gerçekleşmesi ve Mehmet Şimşek’in devir alma töreninde yaptığı; şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır, Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır açıklaması, dış dünyaya "ortodoks ekonomi politikalarına dönüş" mesajı verirken, Cevdet Yılmaz'ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanması da bu mesajı perçinlemiştir.

TCMB Başkanlığına da, First Republic Bank'ın eski eş CEO'su ve Goldman Sachs'ın genel müdürü olan Hafize Gaye Erkan’ın atanması ortodoks politikalara dönüşün ilk adımı olarak algılanmıştır. Türkiye'nin %40 seviyesindeki enflasyonu ve %8,5'lik mevcut faiz oranından baktığımızda Mehmet Şimşek ve ekibinden;

İlk beklenen TCMB’den yüksek faiz artışı( %20’e çıkarmak) ve izleyen aylara ilişkin beklenen enflasyona göre artış patikasının belirlenmesi,

Tıkanan swap kanallarını açmak,

Piyasadaki kısıtlayıcı kontrol ve düzenlemelerin (KKM ve MK zorunluluğu) kaldırılmasına yönelik takvimin açıklanması,

Makro ihtiyati önlemler ve regülasyonlarla sıkışmış ve kredi arzının azaldığı bankacılık sektörü için atılacak adımlar,

19

Döviz rezervlerinde süregelen hızlı düşüş dikkate alındığında ise iç talebi ve de dolayısıyla döviz talebini sınırlandırmak üzere adım atılması ve kamu maliye dengelerini iyileştirecek tedbirler de beklenen diğer adımlardır.

20

Hisse tarafında önerilerimiz?

21

Seçim sürecinde güncellediğimiz model portföyümüze o dönem yeni olarak portföyümüze iki bankayı eklemiştik.

Hisse senetlerinde model portföyümüzde sektörel büyüme ve döviz kaynaklı gelir dengesi yüksek şirketlerden oluşturmuştuk ve değişim sadece TTRAK’ın hedef değerimize ulaşmaya çok yaklaşmasıyla TTRAK’ı yakın izlemeye alıp DOAS’ı da yakın izlemden Model portföye çekerek yapmıştık. Arçelikde hedef değerimize yaklaşınca yakın izlemeye çektik. Makro varsayımlarımızdaki değişiklerle hedef değerlerde küçük değişiklikler olsa da listemizi koruduk.

Bankalar ekonomideki normalleşmeden en çok yararlanacak şirketler olarak dikkat çekecektir. Net kredi risk maliyetindeki gerileme, güçlü özkaynak karlılığı , ücret ve komisyon gelirleri ve swap geliri ve güçlü alım satım gelirlerinin etkisiyle hızla artan ticari kar, güçlü tahsilatlar, nedenleriyle YKBNK,

Etkin bilanço yönetimi , aktif kalitesi göstergelerinde iyileşme devam etmesi, güçlü komisyon ve ticari işlem gelirleri, tüketici kredileri ve kredi kartlarında devam eden pazar payı kazanımları, kurumsal tahvil piyasasındaki pozisyonlaması ile AKBNK,

Verilerin her geçen ay güçlü geldiği ve turizm sezonuna yönelik beklentiler ile havacılık sektöründe THYAO ve PGSUS

Otomotiv sektöründe güçlü sonuçlar gelmeye devam ediyor bu da şirketlerin hem satış hem üretim tahminlerini yukarı yönlü revize etmelerine imkan tanıyor. Sektörde tercihimiz; Stellantis şemsiyesi altındaki markaların desteklediği güçlü yurt içi pazar payı ve güçlü marjlar , yeni "K0" modelin hafif ticari araç ve kombi versiyonlarının Türkiye'de münhası üretim ve satış hakkının alınması, ihracata dayalı garantili sözleşmeli satışlar ve yüksek temettü verimi ile TOASO , uygun çarpanlar ve Meiller’in , Doğuş Otomotiv ile gerçekleşen distribütörlük anlaşması kapsamında tekrar Türkiye pazarında hizmet verecek olması ile DOAS,

Finans, Enerji ve otomotiv segmentindeki güçlü konumlanma ve bu sektörlere yönelik hem hacim ve fiyatlama konusunda olumlu beklentiler ile KCHOL,

Güçlü talep, rafineleri marjlarında yaz aylarında toparlanma beklentilerimiz ve cazip çarpanlarla TUPRS,

Güçlü talep ve fiyatlandırma etkisi ile MAVI,

Devam eden yüksek mağaza açılış hızı ve enflasyonist sürecin de etkisi ile güçlü ciro büyümesi ve bunun nakit yaratımını desteleyecek olmasından dolayı BIMAS.

Manşette öne çıkanlar

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. halka arz büyüklüğü 875 milyon TL oldu.

Goldman Sachs cuma günü yayınladığı raporda, Mehmet Şimşek'in Maliye Bakanı ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanmasının, yeni yönetimde para ve mali ayarlamaların gerekliliği konusunda yaygın bir anlayış olduğunu gösterdiğini belirtti.

Yeni asgari ücrete refah payı ile birlikte yüzde 30 zam ön plana çıkarken, net ücretin 11 bin 58 lira, brüt 13 bin 10 lira olması bekleniyor.

Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang, düşük baz etkisi sayesinde Çin'in ikinci çeyrek gayri safi yurt içi hasılasının "nispeten yüksek" olmasını beklediğini söyledi.

Japonya'da üretici fiyatlarında artış Mayıs ayında yavaşladı. Mayıs ayında toptan fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 arttı. Beklenti ise yüzde 5,5 artış olacağı yönündeydi.

Goldman Sachs, Rusya'nın ve İran'ın artan arzlarına işaret ederek Aralık ayı için petrol fiyatı tahminini düşürdü.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, en son OPEC+ anlaşmasının kapsamlı reformları içerdiğini ve ittifakın piyasada "belirsizlik ve duygu" ile mücadele ettiğini söyledi.

Goldman Sachs, S&P 500 endeksi için yıl sonu hedefini, birkaç büyük hisse ile başlayan yukarı yönlü rallinin yıl başından bu yana genişlemekte olduğuna işaret ederek, yukarı yönlü revize etti.

Çin'de çok sayıda banka bugünden geçerli olmak üzere yuan cinsinden mevduatlar için faiz oranlarını düşürdüler.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tavk el-Merri, ülkesi ile Türkiye arasındaki ilişkilerin kapsamlı stratejik ortaklığın yeni bir aşamasına tanık olduğunu belirtti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin birçoğu, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) kalıcı enflasyona rağmen, önümüzdeki hafta gerçekleştireceği toplantıda faiz artış serisine 15 ay sonra son vermesini bekliyor.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler