Diplomasi

Yeni Zelanda Başbakanı: “Çin ile olan ticari ilişkilerden çok gurur duyuyorum”

Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins, Çin ile ticari ilişkilerinden çok gurur duyduklarını ve 2008’de serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasından bu yana iki ülke arasındaki ticari ilişkinin büyük ölçüde geliştiğini belirtti.

Chris Hipkins, 25 Haziran’da beş günlük Çin ziyaretine başladı. Bu aynı zamanda Chris Hipkins’in bu yıl göreve gelmesinin ardından ilk Çin ziyareti oluyor. Chris Hipkins’in sırasıyla Beijing, Tianjin ve Shanghai’ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Çin-Yeni Zelanda ekonomik ve ticari iş birliğini yürütmek, Chris Hipkins’in Çin ziyaretinin önemli bir noktası. Bloomberg’da yer alan habere göre, Chris Hipkins’in başkanlığındaki 30 kişilik heyette Yeni Zelanda Ticaret Bakanı ve Turizm Bakanı’nın yanı sıra, Fonterra Group ve Air New Zealand gibi büyük şirketlerin yöneticileri de bulunuyor.

Chris Hipkins, yola çıkmadan önce heyetin bileşiminin ihracat ürünlerini çeşitlendirme hedefini yansıttığını açıkladı. Chris Hipkins, Çin’e süt ürünleri, et ve kereste gibi geleneksel ürünlerin ihracatının hala çok önem taşıdığını ancak elektronik oyunlar, sağlık ve tıp hizmetleri gibi gelişmekte olan endüstrileri desteklemenin de çok önemli olduğunu söyledi.

Chris Hipkins, bugün Beijing’de düzenlenen basın toplantısında, Çin-Yeni Zelanda Serbest Ticaret Anlaşması’nı yükseltmeye ilişkin protokolün geçen yıl yürürlüğe girmesiyle birlikte Yeni Zelanda’nın Çin’e ihracatının yıldan yıla arttığına dikkati çekti.

Çin’i ziyaret etmeden önce Chris Hipkins, Çin-Yeni Zelanda ilişkilerini “ekonomik toparlanmanın önemli bir parçası” olarak tanımlamıştı. Çin, Yeni Zelanda’nın toplam ihracatının yaklaşık dörtte birini oluşturuyor ve Yeni Zelanda’nın pandemiden önce en büyük ikinci turist kaynağının yanı sıra önemli bir uluslararası öğrenci kaynağı durumunda.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün Chris Hipkins’le bir araya geldi ve Çin ile Yeni Zelanda arasındaki ilişkilerin uzun süredir Çin’in gelişmiş ülkelerle ilişkilerine “liderlik” ettiğine işaret etti. Xi Jinping, Çin-Yeni Zelanda Serbest Ticaret Anlaşması’nın yeni versiyonunun ve Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın (RCEP) iyice yerine getirilmesi ve ticaret ile yatırımın serbestliği ve kolaylaştırılmasının yürütülmesi gerektiğini yineledi.

19

Chris Hipkins, bu ziyaret yoluya daha fazla işbirliği fırsatını keşfetmeye çalıştığını ve Çin ile personel mübadelesini güçlendirmeye ve ekonomi, ticaret, eğitim, bilim ve teknoloji ve beşeri kültür alanlarındaki işbirliğini genişletmeye hazır olduklarını ifade etti.

20

Kaynak: Çin Ulusararası Radyosu

21

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler