Gündem

AB, Ukrayna’ya yönelik herhangi bir askeri harekât

Ukrayna: Ukrayna’nın Rusya Federasyonu silahlı kuvvetleri tarafından işgal edilmesine ilişkin Yüksek Temsilci’nin Avrupa Birliği adına yaptığı açıklama

Avrupa Birliği, Ukrayna’nın Rusya Federasyonu silahlı kuvvetleri tarafından sebepsiz yere işgal edilmesini mümkün olan en güçlü biçimde kınar. Aynı zamanda, Ukrayna’ya karşı bu harekâta Belarus’un katılmasını da kınıyor ve bu ülkeyi uluslararası yükümlülüklerine sadık kalmaya davet ediyoruz.
Devlet Başkanı Putin’in askeri operasyonları derhal sona erdirmeye ve bütün kuvvetlerini ve askeri ekipmanını Ukrayna topraklarının tamamından koşulsuz biçimde çekmesini talep ediyoruz. Bu saldırgan eylemin ve sebep olacağı yıkım ve can kayıplarının tüm sorumluluğu Rusya’ya aittir. Eylemlerinden dolayı Rusya’dan hesap sorulacaktır.
Rusya’nın bağımsız ve egemen bir Devlet olan Ukrayna’ya yönelik askeri saldırısı uluslararası hukukun ve uluslararası kurallara dayalı düzenin temelini oluşturan ana ilkelerin aleni bir ihlalidir.
AB, Atlantik ötesindeki ve benzer görüşteki ortaklarıyla, Rusya’nın neden olduğu güvenlik krizine diplomatik bir çözüm bulmak üzere gösterilen olağanüstü çabalarda birlik içerisinde hareket etmektedir.  Rusya bu çabalara karşılık vermemiş, aksine gerginliğin ciddi ve kasıtlı biçimde tırmandırılması yönünde tek taraflı hareket etmiştir.
AB, Ukrayna’ya yönelik herhangi bir askeri harekâtın büyük sonuçları ve ağır bedelleri olacağını başından beri ve en yüksek siyasi düzeyde açıkça belirtmiştir.
Bu nedenle AB’nin yanıtı, transatlantik ve benzer şekilde düşünen ortaklarımızla tam koordinasyon içinde, hem sektörel hem de münferit kısıtlayıcı önlemleri içerecektir.
Rusya, ortaklarıyla yakın koordinasyon içinde müteakip adımları atarken AB’nin kararlı bir şekilde birlikteliğini muhafaza edeceğinden hiç şüphe etmemelidir.
AB, küresel ölçekte uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden bu saldırgan eyleme bir an önce son verilmesi için uluslararası toplumu Rusya’ya çağrıda bulunmaya davet eder.
Rusya’yı uluslararası insancıl hukuka tam saygı göstermeye ve ihtiyacı olan herkesin güvenli ve engelsiz bir şekilde insani [yardıma] erişimine ve yardım almasına izin vermeye çağırıyoruz. Ayrıca Rusya’yı AGİT Özel Gözlem Misyonunun güvenliğini sağlamaya çağırıyoruz.
AB, Ukrayna’nın uluslararası tanınan sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz desteğini ve bağlılığını yineler. AB, Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile siyasi birliğini ve ekonomik entegrasyonunu güçlendirme kararlılığını bir kez daha ifade eder. Ukrayna halkının ve demokratik yollardan seçilmiş kurumlarının ve temsilcilerinin yanındayız.
AB ayrıca Gürcistan ve Moldova Cumhuriyeti’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz desteğini ve bağlılığını bir kez daha ifade eder..

İlgili Makaleler