Sigorta

Aksigorta depremin maddi riskini  ‘Hayata Devam Türkiye’ ile azaltacak

‘Hayata Devam Türkiye’ adı verilen sorumluluk projesi ile sigorta bilinci geliÅŸtirmenin ötesinde, karşı karşıya olduÄŸumuz risklerin iÅŸin uzmanlarından öÄŸrenilebileceÄŸini, depreme karşı alınabilecek önlemler konusunda topluma yardımcı olabilecek ve olası risklerin neden bir sigorta kurumuna transfer edilmesi gerektiÄŸini anlatıyor. Aksigorta aynı zamanda, Ä°htiyaç Haritası ile birlikte 6 Åžubat depremzedeleri için de bir bağış kampanyası baÅŸlatıyor.

Aksigorta, 2010-2015 yılları arasında gerçekleÅŸtirdiÄŸi ‘Hayata Devam Türkiye’ projesinin bir devamı niteliÄŸinde olan ‘Hayata Devam Türkiye – Deprem Risk Transfer Projesi’ni hayata geçirdi.   Proje, risk transferinin neden gerekli olduÄŸu baÅŸta olmak üzere, karşı karşıya olduÄŸumuz risklerin iÅŸin uzmanlarından öÄŸrenilebileceÄŸini, depreme karşı alınabilecek önlemler konusunda topluma yardımcı olabilecek ve olası risklerin neden bir sigorta kurumuna transfer edilmesi gerektiÄŸini anlatıyor.

Gülen: “Toplam kayıp yaklaşık 2 trilyon TL, sigortadan geri aldığımız kısım ise yalnızca 97,3 milyar TL. Oysa bunun tamamı sigortalı olabilirdi.’’

06 Åžubat 2023 tarihinde gerçekleÅŸen depremlerin manevi etkisinin yanı sıra maddi hasarının da oldukça yıkıcı olduÄŸuna deÄŸinen Aksigorta Genel Müdürü UÄŸur Gülen, “KahramanmaraÅŸ merkezli depremlerimizin etkilediÄŸi 11 ilimizin sigorta durum raporuna göre, bölgede kasko, yangın, DASK ve hayat-ferdi kaza sigortası toplam poliçe sayısı yaklaşık 5,8 milyon adettir. Bu poliçelerle sektörümüzün 11 ilimize verdiÄŸi teminat tutarı ise (DASK hariç) 1,8 Trilyon TL’nin üstündedir. Toplam teminatın içinde en yüksek tutar 1,2 trilyon TL ile yangın poliçeleri içinde yer almaktadır. 11 ilimizdeki muallak hasar tutarı yaklaşık 46 milyar TL (DASK hariç) seviyesindedir. Ödenen hasar tutarı ise yaklaşık 8,7 milyar TL (DASK hariç) civarındadır. DASK tarafından da yaklaşık 21 milyar TL hasar ödemesi yapılmıştır. Toplam kayıp neredeyse 2 trilyon TL, sigortadan geri aldığımız kısım ise yalnızca 97.3 milyar TL. Oysa bunun tamamı sigortalı olabilirdi. Ä°yi zamanda para tasarrufu yapmak ve zor zamanlar için kaynak ayırmayı bilmeliyiz. Sigorta bunun için en doÄŸru ve en düÅŸük bütçeli araç. Sigorta sektörü olarak bizler kara gün dostuyuz, bugünler için varız. Sigorta sektörümüz yapısı gereÄŸi bugünlere çok önceden hazır. Sektörümüz bu depremi de bundan sonra yaÅŸanabilecek afetleri de karşılayacak güç ve teminat yapısına sahip. Yeter ki toplumsal risk bilincine kavuÅŸalım’’ açıklamalarında bulundu.

Olası İstanbul depremi, milli gelirin yarısına etki edecek

Türkiye’nin bir ‘fay hattı ülkesi’ olduÄŸunun altını çizen UÄŸur Gülen, beklenen Ä°stanbul depremine iliÅŸkin ÅŸunları söyledi:

 “Uzmanlar, Ä°stanbul'da 2030 yılına kadar 7 büyüklüÄŸündeki bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduÄŸunun altını çiziyor. Türkiye'nin sanayi ve finans merkezi olan Ä°stanbul’da yıkıma neden olacak olası bir depremin çevre iller ile birlikte Türkiye’nin milli gelirinin yarısına etki etmesi bekleniyor. Önlem alınmazsa bunun bedelini tüm Türkiye ödeyecek. YaÅŸanması oldukça muhtemel olan bu büyük depremin, Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden biri olduÄŸu kesin. Hepimizin bugünden önlem alması gerekiyor. Ä°stanbul depremi için kaybedecek zamanımız yok. Türkiye’de 100 m2 bir ev için, 1 milyon TL inÅŸa bedeli teminatlı bir poliçenin ortalama deÄŸeri ayda 200 TL. DiÄŸer deprem ülkeleri afetlerle yaÅŸamayı nasıl öÄŸrendiyse biz de doÄŸaya karşı koymadan onunla birlikte afetlere dirençli kentler kurabilme gücüne sahibiz.’’

19

Risk Transferi Mekanizması: Hayata Devam Türkiye

20

Depremin yıkıcı etkisinin ‘kader’   olmaktan çıkması gerektiÄŸinin altını çizen Gülen, “Aktif fay hatları üzerinde bulunan bir ülkenin fertleri olarak, depremin bir gerçek, önlem almanın ise kaçınılmaz olduÄŸunu aklımıza kazımamız gerek. Bu bilinçle, Aksigorta olarak yeni bir sorumluluk projesine baÅŸladığımızı duyurmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Projemizin adı, ‘Hayata Devam Türkiye’. Karşı karşıya kalacağımız risklerin öncelikle farkında olacağız, sonrasında önlemlerimizi alarak ‘Hayata Devam’ diyeceÄŸiz. Afetlerin yıkıcı etkisini, ‘kader olmaktan çıkaracağız. Sigortacılık, bir risk transferi mekanizmasıdır. Siz bir poliçe satın alırsınız ve üzerinizdeki riskleri bir kurumun güvence altına alması için o riski transfer edersiniz. Bunun en yakın örneÄŸini MaraÅŸ depreminde hepimiz gördük. Sektör olarak karşı karşıya olduÄŸumuz bu büyük hasarın önemli bir bölümünü bizi sigortalayan reasürans ÅŸirketlerine devrettik. O reasürörler de kendini koruyan kurumlara bu riski sevk etti. YaÅŸanabilecek büyük afetleri göz önüne alarak hareket etmemiz büyük önem taşıyor. Konutlarımızı saÄŸlam zeminler üzerine inÅŸa ettiÄŸimizden emin olmalıyız. Yıkılmayacak konut yapmalıyız. Riskimizi de sigorta sektörüne bırakmalıyız ki olabilecek en düÅŸük hasarla bu gibi afetleri atlatalım’’ dedi.

21

YaÅŸanan depremlerde yıkıcı olan asıl etkinin bilinç ve önlem eksikliÄŸi olduÄŸunun altını çizen Gülen, “Depreme yönelik risk bilinci, yaÅŸadığımız acı tecrübeler neticesinde oldukça arttı. Ancak, saha araÅŸtırmalarımızda görüyoruz ki; pek çok insan evini nasıl koruma altına alacağını bilmiyor. Sigorta sektörünün kendine has bir dili olduÄŸu hepimizin malumu. Ancak biz istedik ki hepimiz aynı dili konuÅŸalım. Bu sebeple sigortacılığın karmaşık yapısını ortadan kaldırıp, yalın, herkesin anlayabileceÄŸi ve kolaylıkla ulaşıp kendi evi için çözüm geliÅŸtireceÄŸi bir sistem inÅŸa ettik. Bu, riski anlayıp ister ev sahibi ister kiracı olsun her bir bireyin kendi riskini sigorta kurumuna devretmesi için oldukça önemli. Önce farkında olacağız. Biz afetlere yatkın, fay hatları üzerinde bulunan bir ülkenin fertleriyiz. Karşı karşıya olduÄŸumuz riskleri tanıyacağız. Sonrasında kendimiz için, ailemiz için, evimiz için doÄŸru önlemleri alarak üzerimizdeki bu riski bertaraf edeceÄŸiz. Sigorta sektörü bunun için var’’ diye konuÅŸtu.

Gülen: “Bilinçlenerek kendimizi koruma altına alırken, bu acıyı yaÅŸamış 13,5 milyon kiÅŸinin ihtiyaçlarını görmezden gelmemeliyiz’’

Aksigorta olarak hayata geçirdikleri ‘Hayata Devam Türkiye’ projesi kapsamında 6 Åžubat depreminden etkilenen 11 il için de bir yardım fonu mekanizması kurduklarını dile getiren Gülen, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: 

“Bu proje kapsamında Aksigorta’dan satın alınacak her bir konut sigortasının geliri, 6 Åžubat depreminden etkilenen 11 ÅŸehrimize aktarılacak. Deprem bölgelerine bir yardım fonu oluÅŸturmuÅŸ olacağız. Ä°htiyaç Haritası STK’sı ile bir iÅŸ birliÄŸi gerçekleÅŸtirdik. Hayata Devam Türkiye projesi ile, satın alınan her yeni konut ürünü için deprem bölgesine yardım fonu oluÅŸturuyoruz. Ä°htiyaç haritası desteÄŸi ile 20 Konteyner Ev ile oluÅŸturduÄŸumuz yardım fonumuz, oluÅŸturulan her yeni konut poliçesinden 80 TL katkı ile depremzedelere düzenli yardım olarak devam edecek. Ä°lk adımda gerek kamu gerekse özel sektör deprem bölgesine yardımlarını gerçekleÅŸtirdi. Bu yardımlar, bölgede farklılaÅŸan ihtiyaçlara yönelik olarak yapılmaya da devam ediyor. Bizim, birbirimize ihtiyacımız var. Deprem bölgesinin tek seferlik deÄŸil, düzenli yardıma ihtiyacı var, o bölgeyi unutmamalıyız. Bilinçlenerek kendimizi koruma altına alırken, bu acıyı yaÅŸamış 13,5 milyon kiÅŸinin ihtiyaçlarını görmezden gelmemeliyiz. Deprem öldürmez; bilinçli olmamak, önlem almamak öldürür. YaÅŸayabileceÄŸimiz riskin büyüklüÄŸünün farkında olalım, önlemimizi bugünden alalım.’’

Afetlere hazırlık sigortalı evden başlar

Afetlere hazırlığın sadece hayatta kalmakla ilgili deÄŸil, aynı zamanda maddi ve manevi kayıpların minimize edilmesiyle ilgili olduÄŸunu hatırlatan Ä°TÜ Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat KadıoÄŸlu ise yaptığı konuÅŸmada bireylerin, ailelerin, evlerin ve iÅŸ yerlerinin afetlere hazırlık açısından almaları gereken önlemleri aktardı. Daha önce yaÅŸanan Kocaeli depreminin maliyeti ve sonuçları üzerinde duran KadıoÄŸlu, 6 Åžubat depremlerinin maliyetinin bunun altı katı olduÄŸunu ifade etti. KadıoÄŸlu olası Ä°stanbul depreminin beklenen sonuçları üzerinde de durdu. 

Profesör Mikdat KadıoÄŸlu daha sonra ÅŸunları söyledi: “Afetlere hazırlık sadece hayatta kalmakla ilgili deÄŸil, aynı zamanda maddi ve manevi kayıpların minimize edilmesiyle ilgilidir. Afetlere hazırlıklı olmak için öncelikle bilgi edinmek gerek. Afet türleri ve acil durum planları hakkında araÅŸtırmalar yapın, buna göre kiÅŸisel planlamanızı hazırlayın ve afet durumunda planınıza uygun olarak hareket edin. Bireysel planlamanızın yanı sıra, evlerinizin ve iÅŸ yerlerinizin güvenlik düzeyinin yeterli olduÄŸundan emin olun. ÖrneÄŸin, evinizi düzenli olarak bakımdan geçirin. Yangın alarmı, karbon monoksit dedektörü ve su sızıntısı dedektörü gibi önemli cihazların çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Evde acil durum malzemeleri bulundurun. Bu malzemeler arasında acil durum çantası, sigorta poliçeleri, battaniye, su, yiyecek ve ilaçlar yer alabilir. Ä°ÅŸ yerinde acil durum planının hazır olması ve tüm çalışanların plandan haberdar olması da önemli. Bu planla, afet durumunda ne yapılacağını ve kimin sorumlu olduÄŸunu belirlenmeli. Bu örneklerdeki gibi afet hazırlıkları konusunda önem alınırsa bireylerin, evlerin, ailelerin ve iÅŸ yerlerinin maddi ve manevi kayıpların önüne geçilmesi mümkün. 

Birçok insan, afetlere hazırlanırken sigortayı unutuyor veya yeterince önemsemiyor. Ancak sigorta, evinizi bir emniyet kemeri gibi korur ve beklenmedik olayların maddi zararlarını azaltır. Bu nedenle, afetlere hazırlık planınızın bir parçası olarak sigorta poliçesi yaptırmak önemlidir. Sigortanız yoksa, afetler sizi uzun süre yuvasız bırakabilir. Afetler, insanları fiziksel olarak etkilemenin yanı sıra maddi kayıplara da neden olabilir. Sigortasız kalanlar, beklenmedik bir afet durumunda büyük finansal zorluklarla karşılaÅŸabilirler. Bu nedenle, sigorta poliçesi yaptırarak afetlerin etkilerini azaltabilirsiniz. Sigorta poliçesi yaptırmak, afetlere hazırlık planınızın bir parçası olarak hazırlıklı olmanızı saÄŸlar. Bu sayede, afetlerin etkileri karşısında daha dirençli olabilirsiniz. Afet sırasında finansal kayıpların telafisi için sigorta poliçesi yaptırmak, afetlere hazırlığınızı tamamlamanın önemli bir adımıdır.”

Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler