Gündem

Berat kandilimiz mübarek olsun.

Berat kandilimiz mübarek olsun.

Bu sabah biraz yürüyüş yapmak üzere evimden çıktım, yürüyorum. Benim gibi yürüyüş yapanlar, işine gidenler, günlük yaşam telaşında koşuşturanlar vardı.

Tanıdık- tanımadık herkese selam vermeye çalıştım. Aradan geçen iki yılı aşkın zaman diliminde aşılarını olmuş, dışarıda maske takma zorunluluğu ortadan kalkmış olunca, insanlarımızı biraz daha mutluluğa yakın gördüm.

Gerçekten hepimiz için zor günlerdi; şükür ki önemli kısmını aşmış gibiyiz. Hayat devam ediyor ve biz faniler endişelerimizi atıp, yaşamdan keyif almanın yollarını aramaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz kuşkusuz.

Bununla beraber bu güne kadar yaşanmış olumsuzluklar hakkında ne düşünüyorsunuz? diye bir soru yöneltilmiş olsaydı cevabımız ne olurdu sevgili dostlar? Genel itibari ile, “aman geldi-geçti.

Allah bir daha yaşatmasın” üzerine cevaplar gelirdi sanırım. Peki birde, “bunlar neden, nasıl, niye yaşandı?” sorusunu yönetmiş olsaydık neler söylenirdi?

Bu noktada cevapları iki başlık üzerinde; 1- Yalnız bu dünyalık 2- Ebedi yaşam altında toplamış olsaydık, hangi başlığın altı dolu olurdu? Buna ben cevap vermeyeyim isterseniz.

19

Hepimiz insanız ve cevaplar bu noktada, genelde belli başlık altında daha fazla kümelendiğini görürüz. Hülasa, şunu belirtmeliyim ki; niçin bu dünyadayız, amacımız nedir, bu yaşanan olumsuzluklar tesadüf mü, yoksa belli bir bilinç doğrultusunda insanlığa verilmiş birer mesaj niteliğindemidir?

20

Öncelikle bu soruların cevabını bularak yola devam etmemizin çok daha doğru olacağını düşünenlerdenim. Yoksa aynı döngü de, yaşlı dünyamızla birlikte dön-dur.

21

Sevgili dostlar hepimiz yüce rabbimiz için çok değerliyiz. Sekiz buçuk milyarın üzerinde bir insan nüfusu yaşamakta ve her birimizden sadece birer tane var.

Bu yüce yaratıcımızın bizleri ne kadar önemsediğini göstermektedir. Hiçbirimizi, diğerimizden ayırt ettiği söylenebilir mi? Hepimiz ondan geldik, ona gideceğiz ve hepimize şah damarımızdan daha yakın olduğunu buyuruyor

Ayrımcılığın biz insan kulların menfi düşüncesinden kaynaklandığını belirtmemiz yanlış olmayacaktır sanırım. Sabah yürüyüşümde selamlaştığım dostlarım berat kandilimizi tebrik etti.

İçlerinde; ibadet boyutunu yoğun yaşayanlarla belki de hiç yaşamayanlar vardı. Farklı fikir, inanç, düşünceye sahip insanlarımızda olmuş olabilir.

Lakin islam anlayışına sahip insanlarımızın yanında, Ermeni kökenli, Türk vatandaşlarımızdan iki dostumun da sosyal paylaşım sayfamdan Berat kandilimizi tebrik etmesinin beni ne kadar mutlu ettiğini mutlaka belirtmeliyim.

Günümüzde bunca savaşlar, ölümler, insanlık dışı yaşanmışlıklara bir bakınız lütfen; dil, din, ırk, cinsiyet, memleket ayrımı yapmaksızın tüm insanlığı buluyor, öyle değil mi? Peki sorunun kaynağı ne olabilir sizce?

Buna insanlığın menfi düşünceleri diyebilir miyiz? Maalesef ki böyle. Yüce rabbimiz, tüm evrenimizi iyilikler ve güzellikler üzerine yarattığını buyuruyor.

Tüm bu menfi yaşanmışlıkların, savaşların, bir birini katletmenin sorumlusu olarak, sadece kendimizi suçlamalıyız. Bizler insanız; beşer-şaşarız. Bunun içinde yaşamımız süresince defalarca şaşmamıza, hata üstüne hata yapmamıza rağmen bizleri asla dışlamaz, yok saymaz.

Bilakis ne kadar günahkar olursak olalım, o daima affedicidir, bağışlayıcıdır. Berat kandilimiz de bu anlamda çok önemlidir. Berat kelime anlamıyla arapça berat kökünden geldiği ve bir haktan yararlanmak üzere bir fırsat olduğu genel anlamda ifade edilebilir.

İşte bu gece bizlere yüce rabbimizce tanınan bir fırsat gecesidir. Şaşmış, hata üstüne hata yapmış birer beşer olarak bir fırsat, bir şans gecesidir bu gece. Ne kadar günah işlemiş olsakta, biz aciz kullarını affetmek üzere bu gece bir şans, bir fırsat daha vermektedir.

Tek yapılması gereken; ” hatalarımızın farkındayız, bizleri bağışla Allah’ım. Tekrar tekrar aynı yanlışları yapmak istemiyoruz. Bunun 9+ 9+ 192 İlhan Akbulut – Berat kandilimiz mübarek olsun. Bu sabah biraz…

İlhan Akbulut 17 Mart 2022

İlgili Makaleler