Åžirketler

Çalışanlar ayrımcılıktan şikayetçi

2009 yılından bu yana, etik ilke ve deÄŸerlerin korunmasına yönelik kurumsal danışmanlık ve eÄŸitim hizmetleriyle, etik süreçlerin uçtan uca yönetimi konusunda Türkiye’nin önde gelen birçok ÅŸirketine danışmanlık hizmeti veren Remed Etikhat, 2023 1. Yarıyıl Kurumsal Etik Trendleri Raporu’nu yayınladı. Kurumsal Etik Trendleri Raporu, yıl boyunca perakende, üretim, hızlı tüketim, hizmet sektörlerinde ve grup ÅŸirketlerinde faaliyet gösteren kurumların paydaÅŸları tarafından iletilen bildirimlerin analizi sonucunda hazırlanıyor.

 Çalışanlar ayrımcılık yapılmasından memnun deÄŸil!

Etikhat ve raporlama hizmetleriyle sektörün lider markası olan Remed Etikhat, KiÅŸisel Verilerin Korunması Kanunu ilkelerine uyarak, tarafsız ve bağımsız bir ÅŸekilde iÅŸ etiÄŸine aykırı bildirimleri deÄŸerlendirerek objektif ÅŸekilde hazırladığı Kurumsal Etik Trendleri Raporu’nu düzenli bir ÅŸekilde kamuoyu ile paylaşıyor. Çalışanların bildirimleriyle oluÅŸturulan bu raporla kurumlar, kurum çalışanları ve kurum yöneticilerinde iÅŸ etiÄŸiyle ilgili farkındalık ve insan kaynaklarında verimlilik yaratıyor.  

2023 yılının ilk yarısında alınan bildirimlerin konu baÅŸlıklarında yüzde 16,9 ile ayrımcılık baÅŸlığı ilk sırayı aldı. 

En çok bildirimde bulunan konu baÅŸlıklarının ikinci sırasında yüzde 13,4 ile çalışma saatleri ve izin haklarıyla ilgili haksız uygulamalar bulunuyor. Son olarak çalışanların memnun olmadığı diÄŸer bir konu ise yüzde 9,6 ile hakaret ve küçük düÅŸürücü davranışlar olarak raporda yer alıyor. Farklı konulardan yapılan ÅŸikayetlerin oranı ise yüzde 60,1 olarak göze çarpıyor. 

Çalışanlar kimliklerinin gizli kalmasını tercih ediyor

2023 yılının ilk yarısında gerçekleÅŸen bildirimlerde en çok kullanılan iletiÅŸim kanalı yüzde 46,9 ile web sitesi oldu. Web sitesi üzerinden yapılan bildirimleri, yüzde 35,5 ile telefon bildirimleri takip ederken; üçüncü sırayı yüzde 17,6 ile e-posta bildirimleri yer alıyor. 

19

Bu yılın ilk yarısında yüzde 43,8'i kimliklerini açık bir ÅŸekilde paylaşırken, geri kalan yüzde 56,2'lik kesim ise kimlik bilgilerinin anonim kalmasını tercih ediyor.

20

21

Rapora göre en çok bildirim yapılan sektörlere bakıldığında ilk sırayı yüzde 63,9 ile perakende sektörü aldı. Perakende sektörünü yüzde 12,3 ile grup ÅŸirketler izlerken, bu dönemde en az bildirim yüzde 3,9 ile hizmet sektörü çalışanları tarafından gerçekleÅŸtirdi.

 Dünya’daki ÅŸirket içi memnuniyetsizlik ve suistimallerin faturası 3,6 Milyar dolar 

Remed Etikhat Satış ve Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Begüm Akçal; “Åžirketlerde çalışanların memnuniyetsizliÄŸinin devam etmesi ve doÄŸru bir eleman tercihi yapılmaması bütün olarak insan kaynakları sistemini ve departmanların performansını olumsuz yönde etkileyecektir. Çalışan memnuniyeti ve buna paralel olarak yaÅŸanabilecek suistimallerin önüne geçmek için doÄŸru bir insan kaynakları politikası izlemek çok önemli. Åžirket içinde yapılan suistimaller, ÅŸirket sahiplerinin, yöneticilerinin, hissedarların ve yatırımcıların en büyük problemleri arasında geliyor. Uluslararası Suistimal Ä°nceleme Uzmanları DerneÄŸi ACFE’nin 2022 yılında yapmış olduÄŸu çalışmadan 133 ülkeden toplanan ÅŸirket içi suistimal vakalarının yarattığı toplam zarar 3,6 milyar dolar. Rakama baktığımızda bu önemli bir kayıp olarak dikkat çekiyor. Biz Remed Etikhat olarak çalışmalarımızı yaparken sadece çalışanlar açısından bakmıyoruz. Åžirket içerisinde çalışanlar için doÄŸru politikalar uygulamanın yanı sıra bağımsız bir kuruluÅŸtan etik süreç danışmanlığı almanın, ÅŸirket içi suistimallerin önüne geçmesi noktasında yararlı olduÄŸunu görüyoruz. Ä°ÅŸ ve davranış kurallarını içeren etik kodun oluÅŸturulması ve uygulanması sadece insan kaynakları departmanlarını ilgilendiren bir konu deÄŸil. Bu sistemin verimli ve çok yönlü çalışması için uyum, hukuk, kurumsal iletiÅŸim ve idari departmanların sürece katkıda bulunması gerekiyor. Gelen bildirimlerin yarısından fazlası ÅŸirket çalışanlarının verdiÄŸi ihbarlardan oluÅŸuyor. Çalışanların ÅŸirketlerinden memnuniyetsizlikleri, ÅŸirket içinde yaÅŸanan etik dışı durumlarda tespit ettiÄŸimiz vakaların yarısı ÅŸirket içi kontrol mekanizmalarının eksik olmasından kaynaklanıyor. Åžirket içinde etik bir çalışma sistemini oluÅŸturmadığınız taktirde bu marka ve itibar yönetimini olumsuz yönde etkileyecektir.” dedi.

Rapora göre, çalışanların kimliklerinin gizli kalmasını tercih ettiÄŸi ve en çok bildirimin web sitesi üzerinden yapıldığı görüldü. En çok bildirim yapılan sektörlerin perakende, grup ÅŸirketleri ve üretim sektörleri olduÄŸu bildirildi.

 

Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler