Yazılım

Deepfake tehlikesi büyüyor  

Bu durum taciz, ÅŸantaj ve cinsel zorlamaya yol açıyor. Çevrimiçi ortamda daha dikkatli davranarak kötü bir olayla karşılaÅŸma ihtimalini azaltabiliriz. Siber güvenlik ÅŸirketi ESET deepfake kurbanı olma riskini azaltmak için dikkat edilmesi  gerekenleri sıraladı.

ABD Federal SoruÅŸturma Bürosu (FBI) deepfake yoluyla gasp kampanyalarındaki artış konusunda uyarılarda bulundu. Suçlular, insanların masum fotoÄŸraflarını hazır yapay zeka (AI) araçlarından yararlanarak çıplak fotoÄŸraflara dönüÅŸtürüyor ve ÅŸantaj yapıyor. Büro, yaptığı son duyuruda, “fotoÄŸraf veya videoları müstehcen içeriÄŸe dönüÅŸtürülen” kurbanların sayısında ciddi bir artış olduÄŸundan bahsetti. Hem yetiÅŸkinlerin hem de reÅŸit olmayanların yer aldığı videolar sosyal medyada ya da porno sitelerinde dolaşıma sokuluyor. 

Deepfake kullanıcıları artıyor 

Deepfake kullanıcıları, bir kiÅŸinin görünümünü veya sesini aslına benzer ÅŸekilde taklit etmelerini saÄŸlayan sinir aÄŸlarını kullanır. Görsel içeriklerde, video girdisini almak, bir kodlayıcı ile sıkıştırmak ve ardından bir kod çözücü ile yeniden oluÅŸturmak konusunda eÄŸitimlidirler. Bir hedefin yüzünü baÅŸka birinin vücuduna anlaşılmayacak ÅŸekilde yerleÅŸtirip benzer yüz hareketlerini taklit edebilirler. Teknolojiye eriÅŸmek herkes için her zamankinden daha kolay ve acemi kullanıcılar bile bu teknolojiyi inandırıcı bir ÅŸeklide kullanabilecek noktaya geldi. Bu durum herkesi endiÅŸelendiriyor. 

Deepfake ile nasıl baÅŸa çıkılır

Bu tür sahte içerikler yayımlandıktan sonra, kurbanlar “deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ içeriÄŸin sürekli olarak paylaşılmasını veya internetten kaldırılmasını engelleyen zorluklarla” karşılaÅŸabilir. Bu durum ebeveynler ya da çocukları için üzücü bir deneyimdir.

Sürekli çevrimiçi olmak ve bir ÅŸeyler paylaÅŸmak zorunluluÄŸu hissedilen dijital dünyada, birçoÄŸumuz yayımla düÄŸmesine basıyor ve internette birçok kiÅŸisel video ve fotoÄŸraf paylaşıyoruz. Bunlar zararsız görünse de, ne yazık ki bu fotoÄŸrafların ve videoların birçoÄŸu herkes tarafından kolayca görüntülenebilir. Kötü amaçlı kiÅŸiler her zaman bu görselleri ve mevcut teknolojiyi kötü amaçlar için kullanmanın bir yolunu buluyor. Günümüzde neredeyse herkes bu tür sahte ama ikna edici içerikler yaratabildiÄŸinden, birçok deepfake bu noktada devreye giriyor.

19

Size ve ailenize gelebilecek potansiyel zararı azaltmak için bu akım ile ilgili önlemleri ÅŸimdiden almalısınız. Öncelikle deepfake kurbanı olma riskini azaltmak ve en kötü senaryonun gerçekleÅŸmesi durumunda zararı en aza indirmek için aÅŸağıdaki adımları göz önünde bulundurun:

20

KiÅŸisel olarak:

21

"FotoÄŸraf, video ve diÄŸer kiÅŸisel içerikleri paylaşırken her zaman iki kez düÅŸünün. Teorik olarak, en masum içerik bile kötü amaçlı kiÅŸiler tarafından izniniz olmadan deepfake bir içeriÄŸe dönüÅŸtürülebilir.

Sosyal medya hesaplarınızdaki gizlilik ayarlarını öÄŸrenin. Profilleri ve arkadaÅŸ listelerini gizli yapmak mantıklıdır, böylece fotoÄŸraflar ve videolar yalnızca tanıdığınız kiÅŸilerle paylaşılır.

Tanımadığınız kişilerden gelen arkadaşlık isteklerini kabul ederken her zaman dikkatli olun.

Tanımadığınız kiÅŸilere asla içerik göndermeyin. Özellikle belirli içerikleri görmek için baskı yapan kiÅŸilere karşı dikkatli olun.

Çevrimiçi ortamda sıra dışı davranmaya baÅŸlayan “arkadaÅŸlara” karşı dikkatli olun. Hesapları ele geçirilmiÅŸ olabilir. Ä°çerik ve farklı bilgiler elde etmek için kullanılabilir.

Sosyal medya hesaplarınızın güvenliÄŸini saÄŸlamak için her zaman karmaşık, benzersiz parolalar ve çok faktörlü kimlik doÄŸrulama (MFA) kullanın.

Herkese açık olan kiÅŸisel bilgilerinizi veya video/görüntülerinizi bulmak için kendinizi çevrimiçi ortamda düzenli olarak arayın.

Bilginiz dışında internette yayımlanmış fotoÄŸraf veya videoları bulmak için tersine görsel arama yapmayı düÅŸünün.

Tanımadığınız kiÅŸilere asla para veya canlı içerik göndermeyin. GönderdiÄŸiniz sürece daha fazlasını isteyeceklerdir.

Herhangi bir cinsel zorlama faaliyetini polise ve ilgili sosyal medya platformuna bildirin.

Deepfake içeriÄŸi, yayımlandığı platforma bildirin.

Ebeveyn olarak:

Çevrimiçi ortamda ne kadar kiÅŸisel bilgi ve içeriÄŸin herkese açık olarak paylaşıldığını belirlemek için çocuklarınızla ilgili düzenli çevrimiçi aramalar yapın.

Çocuklarınızın çevrimiçi faaliyetlerini makul ölçüler içinde izleyin ve onlarla kiÅŸisel içerik paylaÅŸmanın risklerini konuÅŸun.

Çocuklarınızın yüzlerinin göründüÄŸü içerikleri paylaşırken iki kez düÅŸünün."

Hibya Haber Ajansı

Ä°lgili Makaleler