Yaşam

Depremde can kaybı 49 bin 589 oldu

Oktay’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde 6 bin 807’si yabancı uyruklu 49 bin 589 kişi depremde hayatını kaybetti. 

Depremden etkilenen illerimize AFAD tarafından bugüne kadar 22 milyar 328 milyon 330 bin lira olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarımız tarafından toplam 31 milyar lira ödenek gönderilmiştir. Türkiye Tek Yürek kampanyasından taahhüt edilen miktarın 82 milyar 454 milyon 611 bin lirası bağışçılarımız tarafından AFAD hesaplarına yatırılmıştır. İllere gönderdiğimiz ödenekler ve toplam toplanan yardımlar afet bölgemizin yeniden ayağa kalkması ve vatandaşlarımızın ihtiyaçları için kamu kurumlarımızın planlamaları dikkate alınarak değerlendirilmekte, kullanılmaktadır.

Hali hazırda önceliğimiz barınma, beslenme ve şehirleri yeniden ayağa kaldırma çalışmalarıdır. Asrın felaketinde vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla bölgeye ilk andan itibaren başlattığımız çadır ve konteyner kurulumları aralıksız sürmektedir. Şu ana kadar 354 çadır kent alanları oluşturulmuştur. Bireysel talepleriyle birlikte yine 480 bin çadır kurulumu tamamlanmıştır.

Kurulan çadırlarda 1 milyon 921 bin vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca depremden etkilenen illerimizde de 245 konteyner kent alanı ve toplam 108 bin 155 konteyner kurulumu planlanmıştır. Şu ana kadar da 25 bin konteyner kurulumu tamamlanmıştır.

Kurulan konteynerlerde toplam 96 bin 444 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır. Daha önce ifade ettiğimiz gibi çadır kent ve konteyner kentteki her bir konteyner ve çadır ikametgah olarak belirlenmiş ve tescil edilmiştir.

Depremzede vatandaşlarımızın oy kullanmak için başka bir yere ikametlerini aldıklarında herhangi bir hak kaybı olmayacaktır. Bunu özellikle ifade etmek isterim dolayısıyla herhangi bir tereddüde gerek yok çok rahatlıkla bulundukları yere ikametgahlarını alabilirler. Şu ana kadar ikametgah değişimi yapan 345 bin 97 vatandaşımız bulunmaktadır.

19

Gerek selden kaynaklı hasar tespiti yapılması, gerek deprem afeti sebebiyle yine gerekenleri el birliğiyle devlet, millet olarak el birliğiyle yürütüyoruz. Vatandaşlarımıza olan desteklerimiz aralıksız sürmekte. 10 bin lira tutarındaki hane başı destek ödemesi toplam 13 milyar 769 milyon 850 bin lira olarak depremzede ailelerimizin hesaplarına yatırılmıştır. Ayrıca ailelerimize 15 bin lira tutarındaki toplam 3 milyar 926 milyon 355 bin lira taşınma yardımı yapılmıştır. Ödeme işlemleri de yine devam etmektedir.”

20

Hibya Haber Ajansı

21

İlgili Makaleler