Alışveriş

Evcil hayvanların mama ambalajlarında sıcak tasarım ögeleri dikkat çekiyor

Bilinçli ve markaların kendileriyle ortak değerleri paylaşmasını talep eden tüketicinin artışı, evcil hayvan mamalarının ambalaj tasarımlarını da etkiliyor. Tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi ürünün tazeliğini koruma gerekliliğinin yanı sıra mamayı rahat alabilmek, kolay açıp kapatabilmek gibi fonksiyonel detayların yer aldığı bu kategorinin tasarımlarında, tüketici samimiyet görmek istiyor.

Kurtarılan sokak hayvanlarına karşı toplumun hassasiyeti de baz alındığında mama paketlerinde safkan ırklar yerine melez hayvanları tasvir etmenin tüketiciyi harekete geçirebileceği gibi çarpıcı bir analizde bulunan Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Markanın tüketiciyle ortak paydada buluştuğunu, hedef kitlesiyle ortak değerler benimsediğini anlatabilmesinin en etkili yollarından biri de ambalaj tasarımı. Artık tüketici, ulaştığı duyarlılık noktasında evcil hayvanları için ayrı, sokak hayvanları için ayrı mamalar satın alıyor. Bu gerçek de tasarımcılar için segment ayrımını doğru yapmanın önemini açıkça ortaya koyuyor. İçerik ve kalite gibi detayların hızlıca göze çarpması gerek. Çok daha bilinçli bir tüketiciyle karşı karşıya olduğumuzu göz önüne alırsak mamaların içeriklerinin temizliği kadar ambalaj tasarımlarının da tıpkı besledikleri hayvanları kadar samimi ve olumlu bir izlenim yansıtması gerekiyor. Aksi takdirde hayvan dostu tüketiciler soğuk, renksiz ve tanıdık gelmeyen ürünlerin yanından yürüyüp gidecektir.” sözlerini kullandı.

Evcil hayvan sahipleri samimi tasarımları önemsiyor

Günümüz tüketicileri, kendi yaşam tarzlarını tamamlayacak tasarımlara yöneliyor. Müşterilerin duygularına, ihtiyaçlarına ve aynı zamanda göz zevklerine hitap eden ambalajlar, ürünü daha tercih edilir kılıyor. Bu tasarımların özellikle gıda paketleri için daha etkili olduğu düşünülürse insanlar, kendi yiyeceklerinde olduğu kadar evcil hayvanları için de mama ambalajlarında seçici davranıyorlar. Net ve bilgilendirici mesajların verildiği, canlı renklerin ve enerjik hayvan görsellerinin yer aldığı sıcak tasarımlar tüketiciler tarafından daha samimi bulunuyor. Aynı zamanda müşterilerin hayvan mamalarında görmek istedikleri organik ve temiz içerikli ifadelerine ek olarak ‘biyoçözünür’ ve ‘sentetik vitamin içermez’ şeklindeki bilgilerin ambalajda yer alması ürünün daha güvenilir olduğu izlenimi yaratıyor.

“Hem duygusal hem işlevsel faydayı bir arada sunmak zorundayız”

19

Hayvan mamalarının maliyeti dolayısıyla uzun süreli kullanımı için büyük gramajlı paketlerde yer alması ürünün tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor. Aynı zamanda paketin açılır kapanabilir olması da mamanın lezzetini ve tazeliğini korumasına yardımcı oluyor. İlk göze çarpan yer olmasından dolayı, paketlerin ön yüzüne konumlandırılan ürünün içeriği, hangi yaş grubu için hazırlandığı ve besin değerlerinin yer alması, tüketicinin ilk bakışta kendi hayvanlarına uygun olup olmadığını anlamasını sağlıyor. Arka yüzünde ise kullanılan belirli bileşenleri, kaynak bilgileri, ürünün nasıl oluşturulduğu ve hijyenik işleme yöntemlerinin bulunması gerekiyor. Ambalajın yalnızca ürünü koruyan değil aynı zamanda israfı da azaltacak şekilde tasarlanması, satın alma alışkanlıklarının çevresel etkilerinden giderek daha fazla endişe duyan tüketicilerin gözünde olumlu bir imaj yaratıyor. Günümüzde savunduğu değerlere uygun olarak belirli demografilere ayrılan tüketicinin, ürün ambalajı ile duygusal bir bağlantı kurmasının önemini aktaran Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “İlk bakışta müşterinin dikkatini çekmek için yalnızca birkaç dakikamız var. Bu kısa sürede, evcil hayvan maması tasarımlarında yaşanan handikap şu ki, sade ve anlaşılır görseller ancak eğlenceli ve bir o kadar da renkli olmalı aslında. Mama ambalajları tasarlarken dikkat edilmesi gereken bir özellik var ki, o da paket gramajları büyüklüğünden dolayı dik durduğunda yaşanan yığılmalar. Hem duygusal hem işlevsel faydayı maksimumda göstermemiz gereken ürün kategorilerinden biri.” yorumlarında bulundu.

20

Hibya Haber Ajansı

21

İlgili Makaleler