Finans

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Volatilitede gözlenen artış ve azalan risk iştahı beraberinde küresel piyasalarda satıcılı seyir seyir izlendi. Dün Fitch Ratings’in yılın ilk yarısına yönelik yayımladığı risk raporuna ilişkin açıklamalarını takip ettik. Fitch enflasyonun ve yüksek faiz oranlarının temel kredi riski olmaya devam ettiğini belirtti. Yılın ikinci çeyreğinde ABD ve Euro Bölgesi'nde manşet enflasyondaki düşüşe işaret edilen açıklamada, buna rağmen çekirdek enflasyonun yapışkan olmaya devam ettiği ve merkez bankası hedeflerinin oldukça üzerinde seyrettiği vurgulandı. Açıklamada, makro göstergelerin yılbaşından bu yana iyileştiği ancak daha sıkı borç verme koşulları ve "şahin" merkez bankası politikasının döngüsel bir yavaşlama görünümünü vurguladığı aktarıldı. Çin'in toparlanmasına yönelik riskler, ABD'de sığ bir resesyon ve Euro Bölgesi'nde sınırlı büyümeyi içeren faktörler nedeniyle küresel kredi için temel risklerin büyük ölçüde değişmeden kaldığı bildirildi. Makro veri cephesinde ise ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve öncü endeks takibimizde oldu. Beklentiler işsizlik başvurularının 240K seviyesinde açıklanması yönündeyken, veri beklentinin hafif altında 239K olarak açıklandı. Bir önceki veri ise 248K seviyesinden 250K seviyesine revize edilmiş oldu. Öncü endeks tarafında ise Haziran verisinde yaşanan %0,7 daralma sonrasında, piyasa beklentisine paralel olarak Temmuz ayında %0,4 azalış gerçekleşti. ABD hisse senedi endeksleri cephesinde S&P 500 endeksi %0,77 azalışla 4.370 seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksinde en yüksek değer kazancı %1,11 ile enerji sektöründe, en yüksek değer kayıpları ise %1,58 ile dayanıklı sektöründe gözlendi. Nasdaq endeksi %1,17 değer kaybederek 13.316 Dow Jones endeksi ise % 0,84 azalışla 34.474 seviyesinden kapandı.. Avrupa piyasalarında satıcılı seyir takip edildi. Almanya’da Dax endeksi %0,71 azalışla 15.676 puana gerilerken, Fransa’da CAC40 endeksi %0,94 değer kaybı ile 7.191 seviyesinden kapandı. İngiltere’de ise FTSE100 endeksi %0,63 azalışla 7.310 seviyesine geriledi. Faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan iki yıllık ABD tahvil faizleri %4,92 seviyesine gerilerken, 10 yıllık tahvil faizleri de % 4,27 seviyesine çıktı. VIX endeksi ise 1,11 puan artışla 17,89 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz? Bugün Japonya’da Temmuz ayı ulusal TÜFE verisini takip ettik. Enflasyon piyasa beklentisine paralel %3,3 (önceki:%3,3) seviyesinde açıklandı. Çekirdek enflasyon beklendiği gibi %3,3’ten %3,1’e geriledi. Ancak, süper çekirdek göstergesi %4,2’den %4,3’e yükseldi. Gerek manşet ve çekirdekte gözlenen katılık gerekse de süper çekirdeğin yüksek seviyesi ve hizmet enflasyonunun 30 yıldan sonra ilk kez %2 kritik seviyesine ulaşmış olmasının BoJ politikasında nasıl bir etki yaratacağı merak ediliyor.. Asya piyasalarında, Çin cephesinde emlak sektöründe önemli oyuncu olan China Evergrande’nin ABD’de iflas mahkemesinde alacaklılardan korunma başvurusunda bulunma haberinin de etkisiyle satıcılı seyir takip ediyoruz. Bu çerçevede, KOSPI endeksi %0,61, Hang Seng endeksi %0,98, Nifty 50 endeksi %0,53, Nikkei endeksi %0,35, Shanghai endeksinde %0,06 satıcılı seyir takip ediyoruz. ABD vadelilerde de sınırlı da olsa negatif ağırlıklı bir seyir hakim Bugün Euro bölgesinde final TÜFE verisi takip edilecek. Ayrıca, İngiltere’de tüketici güveni ve perakende satışlar verisini takip ediyor olacağız. Ağustos ayı tüketici güveninde beklentiler -29 seviyesinde yer alırken bir önceki veri -30 olarak açıklanmıştı. Perakende satışlar tarafında beklentiler Temmuz ayı verisinin aylık bazda %0,6, yıllık bazda %2,6 azalış göstermesi yönünde bulunuyor. Haziran ayı verisinde perakende satışlar aylık bazda %0,7 artarken, yıllık bazda %1,0 azalış göstermişti. Çekirdek perakende satışlarda ise beklentiler aylık bazda %0,7 daralma (önceki:%0,8 artış) yönünde bulunuyor.

Gelecek gündemde neler var? 22 Temmuz Salı günü ABD’de mevcut konut satışları takibimizde olacak. Beklentiler verinin 4,15 milyon ile aylık bazda %0,2 daralması yönünde bulunuyor. Bir önceki veride ise konut satışları 4,16 milyon ile aylık bazda %3,3 azalış göstermişti. 23 Temmuz Çarşamba günü ise Japonya’da birleşik PMI ve makine siparişleri verileri takibimizde olacak. Aynı gün ABD’ise konut kredisi başvuruları verisi takip edilecek. Perşembe günü ise ABD’de işsizlik başvuruları ve dayanıklı tüketim siparişleri verileri takibizde olacak.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı

19

20

21

İlgili Makaleler