Finans

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? ABD piyasaları, iş gücü piyasasına yönelik son verilerin ardından ABD Merkez Bankası'nın Eylül’de faiz artırımlarına ara vereceğine dair beklentilerin artmasıyla alıcılı seyretti. ABD'de daha önce %2,4 olarak açıklanan ikinci çeyrek yıllık büyümesi şirket yatırımlarındaki yavaşlamanın da etkisiyle %2,1 ile aşağı yönlü revize edildi. ABD'de özel sektör istihdamı ise Ağustos'ta 200 bin olan beklentilerin altında 177 bin kişi arttı. Verilerin beklentilerin altında açıklanması ile Fed'in Eylül ayı toplantısına dair faizi sabit bırakması yönünde tahminler güçlenmiş oldu. Öte yandan Fed Başkanı Powell ve diğer Fed üyelerinin son dönemde enflasyonda yukarı yönlü risklere dikkat çekerken, enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği ve gerekirse faizleri artırmaya hazır oldukları yönündeki açıklamalarını takip ediyoruz. Makro veri tarafına detaylı bakacak olursak; ABD ekonomisinde büyüme yılın ikinci çeyrek dönemi için açıklanan ikinci tahminde, öncü verilere göre aşağı yönlü revize edildi. ABD'de GSYH yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 2,1 büyüdü. Piyasa beklentisi büyümenin ilk tahminde olduğu gibi yüzde 2,4 olarak açıklanacağı yönündeydi. ABD Merkez Bankası'nın enflasyon göstergesi açısından takip ettiği PCE verisi ise söz konusu dönemde yüzde 3,7 arttı. Piyasa beklentisi bir önceki tahmin olan yüzde 3,8 seviyesinde kalacağı şeklinde oluşmuştu. PCE fiyat artışı yüzde 2,6'dan yüzde 2,5'e revize edildi. Tüketici harcamalarında artış hızı yüzde 1,6'dan yüzde 1,7'ye çıkarken, zincir ağırlıklı fiyat endeksi artışı yüzde 2,2'den yüzde 2,0'a indi. Tarım dışı istihdam verileri için öncü gösterge olarak kabul edilen ADP özel sektörde istihdam verisi piyasa tahminlerinin altında kaldı. Ağustos ayında özel sektörde istihdam 177 bin arttı. Piyasalarda beklenti 200 bin artış olacağı yönündeydi. Bir önceki ayın istihdam rakamı 324 binden 371 bine revize edildi. ABD'de 25 Ağustos ile sona eren haftada mortgage başvurularında üst üste beş hafta yaşanan düşüş sona ererken, 30 yıllık faiz oranı yaklaşık 23 yılın en yüksek seviyesinde kalmayı sürdürdü. Mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 2,3 artışla 189,0 puana çıktı. ABD hisse senedi endekslerinde pozitif bir seyir hakimdi. S&P 500 endeksi %0,38 artışla 4.514,87 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,54 artışla 14.019,31 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,11 artışla 34.890,24 seviyesinden kapandı. Avrupa borsaları hafif satıcılı seyir izledi. Almanya’da DAX endeksi %0,24 düşüşle 15.891,93, Fransa’da CAC40 endeksi %0,12 azalış ile 7.364,40 seviyesinden kapandı. 2 yıllık tahvil faizleri %4,27, 10 yıllık tahvil faizleri %4,12 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi ise 0,6 puan düşüşle 13,88 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz? Asya piyasaları, Çin PMI verisinin ardından karışık seyir izliyor. Çin'in imalat endüstrisine ilişkin PMI verisi yüzde 49,7'e çıktı. Verilerin detaylarına bakıldığında, Ağustos ayında yeni sipariş endeksi tekrar genişlenme aralığına dönerek yüzde 50,2'ye ulaştı. Verilere göre, Ağustos ayında Çin'in üretim endeksi geçen aya kıyasla 1,7 puan yükselerek yüzde 51,9'a çıktı. Nikkei endeksi %0,82 pozitif seyir izlerken, KOSPI endeksi %0,41, Hang Seng endeksi %0,27 ve Shanghai endeksinde %0,53 negatif seyir takip ediyoruz. ABD vadelilerde ise yatay pozitif bir seyir takip ediliyor. Bugün ABD tarafında Temmuz ayı Kişisel gelir ve harcamalar, PCE Deflator ve MNI Chicago PMI verileri takip edilecek. Temmuz ayında Kişisel gelirlerin %0,3, harcamaların ise %0,7 artış göstermesi bekleniyor. Temmuz ayı PCE Deflator verisinin aylık bazda %0,2, yıllık bazda %3,3 artış göstermesi bekleniyor. Çekirdek PCE Deflator ise aylık bazda %0,2, yıllık bazda %4,2 artış göstermesi bekleniyor. MNI Chicago PMI verisinin 44,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Euro Bölgesinde ise Ağustos ayı TÜFE ve Çekirdek TÜFE verileri, AMB Temmuz ayı Toplantı Tutanakları, AMB Yetkilisi Scnhabel ve Guindos'un konuşmaları takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var? Cuma günü ABD tarafında Ağustos ayı Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik oranı, ISM İmalat verileri takibimizde olacak. Tarım dışı istihdamın 168bin seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, Temmuz ayında veri 187bin seviyesinde açıklanmıştı. İşsizlik oranının ise %3,5 artış göstermesi bekleniyor. Ağustos ayı ISM imalat verisinin 46,9 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, önceki veri 46,4 seviyesinde gerçekleşmişti.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı

19

20

21

İlgili Makaleler