Gündem

Şanlı, Memur Sen’e ateş püskürdü

Şanlı, Memur Sen’e ateş püskürdü

Memuru sendikasına davet etti

TES 1 nolu Şube Başkanı Yaşar Şanlı, memurun diğer aylardaki enflasyon oranlarında olduğu gibi nisan ayı enflasyonunun da altında ezildiğini ifade etti. Şanlı, memurlara seslenerek “Artık yetkili sendikayı değiştirmelisiniz” dedi

Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 69.97’ye yükseldi. Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 61.14 olarak açıklanmıştı. Nisanda aylık TÜFE yüzde 7.25 olurken aylık olarak en yüksek artışlar yüzde 13.38 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 7.43 ile konutta yaşandı. Kuru soğan yüzde 69.3 ile nisan ayının zam şampiyonu olurken yıllık gıda enflasyonu yüzde 89’a yükseldi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, en son yayınladığı Enflasyon Raporu’nda yıllık gıda enflasyonu tahminini yüzde 24.2’den yüzde 49’a çıkarmıştı. Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Yaşar Şanlı’dan açıklama geldi. Şanlı, “O gün masadan kalkma cesareti gösteremeyenler, bugün kamu çalışanları adına tek kelam etmesinler!” diye konuştu. Şanlı’nın detaylı açıklaması şöyle:

BAŞARISIZ BİR SÖZLEŞME

TÜİK’in açıkladığı nisan ayı enflasyon rakamlarına göre Malum-Sen’in ‘Memur kazandı’ diyerek kamuoyu ile paylaştığı 2022 Ocak zammının 6 katından daha fazla; yüzde 31,71 olarak açıklanan enflasyon rakamları ile daha yılın ilk 4 ayında kamu çalışanlarımız için yüzde 24,21 enflasyon farkı oluştu. 6. dönem toplu sözleşme masasında attıkları imzayla ‘Memur kazandı’ yaygarası koparanların, yüzde 5’lik zammı kazanım türküsü olarak afişe edenlerin kamu çalışanları adına 24 ay için imzaladıkları Toplu Sözleşme 2022 yılının daha ilk ayında memurlarımızı enflasyon altında bırakacak kadar başarısız bir sözleşmedir. O gün masadan kalkma cesareti gösteremeyeler, televizyon ekranlarında gülücükler saçıp sosyal medya hesaplarından ‘Toplu sözleşmede bütçeden hakkımızı, refahtan payımızı aldık’ paylaşımı yapanlar, bugün kamu çalışanları adına tek kelime etmesinler!

ALIM GÜCÜ DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR

19

Kümülatif algı oyunları daha ilk ay olan ocak ayında çöktü, enflasyon farkı ilk dört ayda maaşların dörtte birine yetişti. 2022 yılının ilk altı ayı için imza attıkları dönemlik zam, TÜİK’e göre 2022 yılının 1. ayının enflasyonu kadar bile olamadı ve ne kadar acıdır ki memurlarımız için 2022 yılının ilk 4 ayında oluşan yüzde 31,71 toplam enflasyon oranı ardından nisan ayında yüzde 24,21 enflasyon farkı oluştu. Toplu sözleşme masasında enflasyon farkını aylık alamayanlar, büyüme ve refah payı verilmesi noktasında duruş ve irade ortaya koyamayanlar kamu çalışanlarını temsil edemezler. Sözde yetkili özde yetkisiz bu sendikamsı yapının, yetkili olduğu her dönemde enflasyon sürekli önden gitmekte, memur maaşları erimekte ve alım gücü de düşmeye devam etmektir.

20

YETKİLİ SENDİKA DEĞİŞMELİ

21

Kamu çalışanları yetkili olduğunu iddia edip etkisiz olduğu taraflı tarafsız tüm kesimlerce kabul görenlere karşı tavrını daha net göstermeli ve kamusal alanda yetkili sendikayı değiştirmelidir. Ayrıca; enflasyon açıklanınca aslında olan temmuz ayında alacağımız zam değil, o aya kadar ve o ay cebimizden ne kadar çıktığı, alım gücümüzün ne kadar düştüğüdür. Heryerde dönen sayılar ve kavram kargaşaları gerçekliği örtmez. Her ay enflasyon açıklanınca ısrarla dile getirdiğimiz seyyanen zam + refah payı + enflasyon farkının her ay maaşlara yansıtılması doğruyu gösteren tek seçenektir.

Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Yaşar Şanlı

 

İlgili Makaleler