Diplomasi

Yaz Davos Forumu fikir birliğiyle sona erdi

14. Yaz Davos Forumu bugün Çin’in Tianjin kentinde sona erdi. Çin ekonomisinin büyümesi ve teknolojik inovasyon 3 gün süren forumda büyük ilgi çekti.

Foruma 100 ülke ve bölgeden 1500 kişi katıldı, 170’den fazla oturum yapıldı ve dünya ekonomisinin geleceği ve güç kaynağı tartışıldı. Forumda katılımcılar, Çin ekonomisinin geleceğine iyimser baktıklarını ve Çin’e yatırımın geleceğe yatırım anlamında olduğunu belirttiler.

Çin-AB Ticaret Odası’nın Tianjin Şubesi Başkanı Christoph Schrempp, şüphesiz ki büyük bir pazar olan Çin’in hala büyük potansiyele sahip olduğuna işaret ederek, çok uluslu şirketler ve Avrupalı şirketlerin Çin pazarına katılmayı sevdiğini dile getirdi.

Uluslararası kamuoyunda, birkaç krizin küresel ekonomiyi etkilediği bir dönemde Tianjin’de düzenlenen Yaz Davos Forumu’nun uluslararası iş birliğinin artırılıp küresel ekonominin büyümesine yeni güç enjekte edilmesi için büyük önem taşıdığı görüşü hakim.

Vietnam’ın haber sitesi VietNamnet, Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh’in forumda yaptığı konuşmada, küresel dayanışmayı güçlendirmeyi, çok taraflılığı teşvik etmeyi ve insanı tüm çalışmaların merkezine almanın kalkınmanın öncelikli görevleri olduğunu, hiçbir ülkenin tek başına küresel sorunların üstesinden gelemeyeceğini belirttiğini aktardı.

Vietnam Haber Ajansı’nın haberinde, Davos Tianjin Forumu’nun dünya ekonomisinin çeşitli sorunlarla karşı karşıya bulunduğu ve karmaşıklıklar yaşadığı durumda düzenlendiğine işaret edildi. Haberde şunlar belirtildi: “Asya ve dünyadaki inovasyon ve girişimcilik ruhunu teşvik etmeyi hedefleyen forumda sağlıklı ve sürdürülebilir ekonomiyi canlandırma ve geliştirme yolu ele alındı, Çin ve Asya ekonomilerinin perspektifi tartışıldı. Dünya ekonomisine yeni güç katma arayışında bulunan forum, büyük önem taşıyor.”

19

20

               Foruma katılanlar, etkileşim içinde.

21

Forumda hazır bulunan yabancı hükümetlerin ve uluslararası örgütlerin liderleri ayrı ayrı açıklama yaparak küresel sorunlara karşı uluslararası iş birliğinin artırılması çağrısında bulundu.

Moğolistan Haber Ajansı’nın haberinde, iş çevrelerinden, hükümetlerden, sivil topluluklardan, uluslararası örgütlerden ve bilim çevresinden katılımcıların forumda bir araya gelerek, ekonomik büyüme, yeni teknolojiler ve sürdürülebilir gelişme gibi konularda fikir alışverişinde bulunduğu belirtildi.

Endonezya’nın Antara Haber Ajansı’nın haberinde, Yaz Davos Forumu’nun 4 yıl aradan sonra tekrar çevrim dışı gerçekleştirildiği vurgulandı. Forumun kurucusu Klaus Schwab forumun açılış konuşmasını yaparken, dünya ülkelerinin birlikte çaba sarf ederek, diyalogu, anlayışı ve iş birliğini artırmaları çağrısında bulundu.

Singapur’un Channel News Asia’nın haberinde, Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins’in konuşmasına yer verildi ve küresel sorunlara karşı “dışa bakma”nın tek çözüm yolu olduğu ve hiçbir ülkenin “içe dönük” şekilde kalıcı çıkarlar gerçekleştiremeyeceği belirtildi.

         Bir yabancı muhabir forum alanında canlı yayın yapıyor

İleri teknoloji ve işletmelerin şimdiki durumu, forumu izleyen yabancı medya kuruluşlarının odak noktasıydı. Japonya’nın Nihon Keizai Shimbun gazetesinin haberinde, dijital teknolojileri geliştiren ve ithal eden Çinli işletmelerin yetkililerinin forumda yer aldıkları, yapay zeka gibi en son teknolojilerin gösterildiği ve maliyetlerin tartışıldığı bildirildi.

The Straits Times gazetesinin haberinde, Çin’in teknoloji devi Tencent’in forumda duyurduğuna göre, Temmuz ayının ortalarından veya sonlarından itibaren Çin’e seyahat eden her yabancı turistin kredi kartını veya banka kartını WeChat hesabıyla bağlantı kurarak Çin’de tüketim yapabileceği belirtildi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler